MM-Lahdessa dramatiikkaa – Niskasen kolari norjalaisen kanssa vei Suomelta kultamitalin
Puheenaiheet
MM-Lahdessa dramatiikkaa – Niskasen kolari norjalaisen kanssa vei Suomelta kultamitalin
MM-Lahden miesten parisprinttifinaali tarjosi pronssimitalin lisäksi ankaraa dramatiikkaa koko rahan edestä suomalaisyleisölle. Iivo Niskasen törmääminen Norjan Emil Iversenin kanssa puhutti jälkeenpäin.
1Kommenttia
Julkaistu 26.2.2017
Apu

Suomen mitalitili karttui pronssimitalilla lauantain Krista Pärmäkosken yhdistelmähiihtohopean jälkeen. Mitalihumu vaihtui kuitenkin kotikatsomoissa pettymykseen, sillä enemmänkin oli tarjolla. Hurjan viimeisen osuuden hiihtäneen Iivo Niskasen dramaattinen törmäys Norjan Emil Iversenin kanssa loppumetreillä katkaisi kultamitalitoiveilta kuitenkin siivet. Näin kultaa lopulta voittanut Venäjä ja hopealle noussut Italia pääsivät pääsivät ohi.

Pettymys oli päällimmäinen tunne myös maastohiihtojoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhän mielessä.

– Harmittaahan se. Voi sanoa, että selkeä kultamitali oli tulossa. Iversen oli siinä lopussa ihan poikki. Onneksi Iivo ei jäänyt makaamaan, että pronssia tuli, Jylhä kiteytytti.

Jylhän näkemys kolarista oli yksiselitteinen.

– Iversen näki ihan selkeästi, että Iivo tulee sieltä takaa. Mutta kuten "Musti" (Suomen miesten parisprinttijoukkueen toinen hiihtäjä Sami Jauhojärvi) sanoi, tällä kertaa näin päin, Jylhä sadatteli.

Jylhä viittasi Sotshin olympialaisiin, jossa Niskanen ja Jauhojärvi saavuttivat olympiakultaa saksalaishiihtäjän kaatuessa viime hetkillä. Nyt oli Suomen vuoro pettyä, mutta pettymyksen tuskaa oli myös norjalaisleirissä.

– Norjalainen (Iversen) itki tuolla aika vuolaasti. Iivo taas kävi kuumana kuin hellankoukku.

– Kaikkein huvittavinta oli se, että kun norjalainen itki niin ruotsalainen lohdutti. Oikeastaan lämpenin siitä, että ei hemmetti vieköön. Sellainen fiilis tuli, että vaikka olemme pohjoismaalaisia tässä, niin mentaliteetit eivät ole ihan samoja, Jylhä kommentoi.

Jylhä kuitenkin näki, että parisprintin viesti oli selkeä: Niskanen on kunnossa. Tulevan keskiviikon 15 kilometrin perinteiseen hiihtoon Niskanen lähtee yhtenä ennakkosuosikkina ladulle.

– Tämä oli todella vahva esitys, joten odotetaan mielenkiinnolla keskiviikkoa, Jylhä sanoi.

***

Naisten kilpailussa Aino-Kaisa Saarisen ja Kerttu Niskasen muodostama Suomen parisprinttijoukkue jäi viidenneksi.

Niskanen ei ankkuriosuudella pystynyt vastaamaan Ruotsin Stina Nilssonin loppurykäisyyn ankkuriosuudella.

– Ensimmäinen lenkki meni aika hiljaa ja vastassa oli kovia sprinttereitä, joten he eivät halunneet mennä avausosuudella vielä kovaa. Pitkään porukka pysyi kasassa, eikä kukaan päässyt karkuun. Mutta toisella kierroksella kärkiparivaljakko alkoi karata.

– Pronssista hiihdettiin, mutta olisi pitänyt tosi kovaa hiihtää, että se olisi voitu ottaa. Mutta ei todellakaan pystynyt, Niskanen muotoili.

Saarinen kaatui viimeisellä osuudellaan ylämäessä, mutta pääsi sentään kampeaamaan nopeasti ylös.

– Tein kuitenkin puolisundbyt, että välineet kopahti – siinä tuli vähän omaa sähellystä. Olin ihan nakit mäen päällä ja ajattelin, että hiihdän alkuosan rauhassa ja sitten intiaanikukkulan nousuun teen ratkaisut, Saarinen sanoi viitaten miesten yhdistelmähiihdon loppuratkaisuihin, jossa Norjan Martin Sundby katkaisi sauvansa viimeisessä ylämäessä Venäjän Sergei Ustjugovia vastaan käydyssä taistelussa.

– Hienoinen pettymys tämä tietysti oli, mutta tiesimme etukäteen että molempien pitää onnistua todella hyvin, että mitaliin on mahdollisuus. Realistinen tavoite se kuitenkin oli.

Saarinen tuli antaneeksi hyvät näytöt valmentajille myös tulevia matkojen hiihtäjiä päätettäessä.

– Kyllä tämä lupaa hyvää, olo nousukunnosta on ja tuntui siltä, että palauduin hyvin erien välissä.

Samuel Savolainen, Lahti

1 kommentti