MM-kotikisojen avauspäivän kullat ja mullat – Hakola Suomen valopilkku, Venezuelan Solano puhutti
Puheenaiheet
MM-kotikisojen avauspäivän kullat ja mullat – Hakola Suomen valopilkku, Venezuelan Solano puhutti
Apu-lehti oli paikan päällä Lahden MM-hiihtojen avauspäivän hulinassa. Samuel Savolainen paketoi tapahtumat ja puheenaiheet.
Julkaistu 23.2.2017
Apu

Lahden MM-hiihtojen avauspäivänä jaettiin ensimmäiset mitalit, mutta suomalaisten osalta ne jäivät vielä odottamaan itseään.

Päivän kovimmasta suomalaissuorituksesta vastasi Ristomatti Hakola miesten sprinttihiihdossa. Hakola ylsi finaaliin, jääden kuitenkin sen viimeiseksi.

Kuudes sija MM-hiihdoissa veti kuitenkin ansaitusti Hakolan suun virneeseen.

– Youtubesta voi sitten katsella minkä tason kavereita tuossa finaalissa oli vierellä. Voi sitten myöhemmni muistella, Hakola sanoi tuoreeltaan kisan jälkeen.

Hakola taisteli loppusuoran kamppailussa viidennestä tilasta Norjan Petter Northugin kanssa.

– Olisi ollut hienoa kotiyleisön edessä ottaa päänahka siitä loppukirissä. Oli nyt pakko yrittää, mutta oli jo niin paljon maitohappoa että hyvä että en kaatunut, iloinen Hakola veisteli.

Hakola kertoi, että alkuerässä, välierässä ja finaalissa oli hänellä oli sama taktiikka – hiihtää niin paljon kuin pystyy lähdöstä maaliin.

– Siinä oli vähän lähtöjä muillakin finaalissa. Halusin kärkeen, mutta ei ollut mitään saumaa päästä siihen.

Hakola myönsi, että finaalilähtö jännitti.

– Suuta kuivasi lähdössä, olen varmaan syönyt ämpärillisen lunta tämän päivän aikana, Hakola muotoili.

***

Päivän muista suomalaissuorituksista ampumahiihdon puolelta paremmin tunnettu Mari Laukkanen hiihti sprinttivälieriin, mutta finaalipaikka jäi viimeisen mutkan sumppuun. Laukkanen oli viime viikonloppuna päättyneissä ampumahiihdon MM-kisoissa normaalimatkan neljäs.

Miesten sprintissä Martti Jylhä jäi niukasti sprinttifinaalien ulkopuolelle sijoittuen lopputuloksissa seitsemänneksi. Matias Strandvall ja Anssi Pentsinen jäivät puolivälieriin. Strandvallin sijoitus oli 27:s ja Pentsisen 29:s.

Naisten mäkihypyn karsinnassa Julia Kykkänen selvitti tiensä perjantai-iltana hypättävään varsinaiseen kilpailuun. Susanna Forsström ja Jenny Rautionaho karsiutuivat.

Lahden illassa jaettiin myös olympiahopeamitali Antti Ruuskaselle 2012 Lontoon olympialaisista kansainvälisen olympakomitean puheenjohtaja Thomas Bachin toimesta. Ruuskasen olympiapronssi kirkastui hopeaksi, kun Ukrainan Oleksander Pjatnitsja jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä.

***

Päivän yhden suurimmista mediahuomiosta sai myös puhuttu venezuelalainen kohuhiihtäjä Adrian Solano.

Kukaan ei kiistä, että Adrian Solanon lähettämiseen Lahteen ei liittyisi jollain tavalla hyvää mieltä. Mutta yhtä lailla kävi selväksi, että Solanon paikka olisi ollut MM-kisoissa katsomossa, ei ladulla.

MM-hiihdot eivät myöskään ole oikea paikka, edes tarinan nimissä, muuttaa kisat sirkukseksi. MM-hiihdot kuuluvat niille, jotka ovat omistaneet sille elämänsä ja elämäntyönsä – mutta kuuluvatko ne niille, jotka saapuvat opettelemaan pysymään suksilla pystyssä?

Missä kohtaa tässä kunnioitettiin MM-tason urheilutapahtumaa? Ja ansaitseeko tämä tarina nousta saamaan toistaiseksi MM-hiihtojen likimain suurimman mediahuomion?

Näiden kysymysten vuoksi Solanon tarinan opetukseen liittyy paljon hämmennystä. Eikä niiden kysyminen ääneen tee kenestäkään ihmisvihaajaa.

Solanon MM-matkan tirehtööri Aleksi Valavuori tunnetaan erilaisista tempauksista. Valavuori on puhunut paljon urheilukulttuurista, mutta siihen kysymykseen ei ole selkeää vastausta, miten Valavuoren tempaukset ovat niitä edistäneet.

Valavuori on tuonut eläköityneen ja päihdeongelmaisen NBA-koripalloilijan Suomeen ja onpa hän viettänyt esimerkiksi Korisliigassa Hongan paidassa 30-vuotissyntymäpäiviään. On toki hyviäkin asioita matkan varrella, mutta kysymykseksi jää – mitä pysyvää suomalaiseen urheilukulttuuriin Valavuoren tempauksista on jäänyt? Ne ovat olleet kuin purukumia, jonka maku on jauhettu nopeasti pois.

Valavuori on julkisuudessa tiheästi esiintyvä urheilupersoona, joka jakaa mielipiteitä. Senkin voi kuitenkin kysyä ääneen tarvitseeko Suomi-urheilu tempausihmisiä vai sittenkin niitä, jotka jättävät urheilukulttuuriin – sen arvoihin, strategiaan tai urheilutoimintaan – kestävän jäljen?

Muistetaan vielä, että Valavuori sai hiljattain esimerkiksi potkut Espoo Unitedista vastuuttoman twiittailunsa vuoksi. Valavuoren tiedetään olleen tekemässä eri urheilijoiden PR-työtä, mutta henkilökohtaisen PR-arvon kohdalla on liikuttu pohjalukemissa.

Joku ilkeämielisempi voisikin tässä valossa kysyä, kumpi tällaista MM-tarinaa tarvitsi enemmän – Valavuori vai Solano?

Samuel Savolainen, Lahti

Kuvat: Timo Pyykkö

Kommentoi »