Tuulilasi

Miten uuden autoni kulutus on ihan jotain muuta kuin valmistaja lupaa? – "kaikkien tietämä petos"


Bensaa palaa todellisuudessa laboratoriotestejä selvästi enemmän.
Kuvat Joonas Brandt

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Ostin uuden auton ja yksi kriteereistä oli vähän kuluttava moottori jota myyjäkin kehui. Yhdistelmäkulutukseksi mainitaan 5,2 l.

No käytäntö on näyttänyt että kulutus on n.2l enemmän, ajoi vaikka kuinka nätisti.

Eikös tässä ala olla petoksen merkit ilmassa?

Ajatellaan että auton elinkaaren aikaan ajetaan 500 000km , niin meikäläisen laskuopin mukaan bensaa palaa 10 000 litraa enemmän kuin mitä kauniissa mainoksissa luvataan. Tämän päivän bensanhinnoilla 1,65 e se tekee 16500e. Eli samaa luokkaa kuin se uusi auto jonka ostin. Ai niin juuri valtio päätti taas nostaa bensan hintaa."

Tapio Ketonen vastaa:

"Et ole ainoa, joka ei ole ymmärtänyt, mistä EU-kulutuksissa on kysymys. Ne lukemathan tarkoittavat, että kun tarkoin määritellyissä laboratorio-olosuhteissa ajetaan dynamometrillä tarkoin määrätyn ajo-ohjelman mukaisesti määrättyjä ajovastusarvoja käyttäen, näin saatu kulutuslukema on tiettyjen toleranssien puitteissa tuo ilmoitettu lukema. Piste. Eikä mitään muuta.

Missään ei sanota, että EU-kulutuslukemilla pitäisi olla mitään tekemistä auton todellisen kulutuksen kanssa. Todellisessa elämässä päästään vain harvoin edes lähelle noita EU-lukemia.

Seuraavassa Tuulilasin numerossa julkaistaan Volkswagen Golfin 30 000 km Kestotestin loppuarvostelu. Testin keskikulutus oli 29 % suurempi kuin autolle ilmoitettu yhdistetty EU-kulutus.

Kysymyksessä on omituinen ja kaikkien – jaa, no ainakin kaikkien edes vähän asioista perillä olevien – tietämä petos. EU-komissio…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 30.3.2014