Miten uni tulee paremmin?
Terveys ja hyvinvointi
Miten uni tulee paremmin?
Eikö uni tule? Kokosimme kymmenen vinkkiä parempaan uneen.
8Kommenttia
Julkaistu 16.5.2017
Apu

1. Mene oikeaan aikaan nukkumaan. Sänkyyn ei pidä mennä liian aikaisin unta odottelemaan. Jos nukut yleensä kuusi tuntia ja herätyskellosi soi kello 7, laske siitä kuusi tuntia taaksepäin: oikea nukkumaanmenoaikasi on vasta kello 1. Älä lipsu nukkumaanmeno- tai heräämisajasta kahteen viikkoon. Kun alat nukkua tämän ajan heräilemättä, voit aikaistaa nukkumaanmenoa vartin kerrallaan.

2. Tarkista elämäntapasi. Niihin kuuluvat esimerkiksi alkoholinkäyttö, liikunta ja ravintotottumukset. Hyvän yön valinnat tehdään enimmäkseen päivällä.

3. Raivaa makuuhuoneesta häiriöt pois. Jos puoliso kuorsaa, siirry eri huoneeseen. Hyvän parisuhteen edel­-lytys ei ole se, että mennään nukkumaan yhtä aikaa parisänkyyn.

4.  Älä jää sänkyyn kieriskelemään. Jos uni ei tule, siirry sohvalle peiton ja tyynyn kanssa. Siellä ei ole tarkoitus nukkua, vain levätä. Jos haluat, voit lukea tylsää kirjaa. Mene takaisin sänkyyn vasta sitten, kun tunnet itsesi uneliaaksi. 

5. Rauhoita kipu. Jos kivut pitävät sinua hereillä, kävele hyvin hitaasti ja rauhallisesti muutaman metrin matkaa edestakaisin ja keskity hengitykseen. Tällainen kävelymeditaatio auttaa monia.

6. Tee jokin muutos. Se voi auttaa pääsemään irti jumiutuneesta tilanteesta. Käännä vaikka tyyny toiseen päähän sänkyä tai vaihda kumppanin kanssa sängynpuoliskoa. Aloita puhtaalta pöydältä uusi paremman unen aika.

7. Käsittele asioita tietoisesti päivällä. Jos sinulla on taipumus juuttua öisin ajatusten karuselliin, ota päivällä hetki aikaa ja mieti, mikä sinua öisin yleensä valvottaa. Voitko ajatella asiasta jotenkin toisin? Voitko tehdä jotakin muuttaaksesi mieltä painavaa asiaa? Voitko antaa tai pyytää anteeksi tai pyytää apua? Tai voitko vain päättää kääntää uuden lehden?

8. Pysäytä poukkoilevat tai kehää kiertävät ajatukset. Sano itsellesi yhä uudelleen ”seis” tai vaikkapa ”että”. Joskus aivoissa vallan ottanut ”ajatusmato” on vain saatava poikki. Toista pysäytyssanaa, kunnes aivojen meteli hiljenee.

9. Testaa jaksoissa. Kokeile näitä tai muita oppimiasi hyvän unen keinoja aina kahden viikon ajan kutakin. Jos keino ei tepsi, siirry seuraavaan. On hyvin yksilöllistä, mikä ketäkin auttaa.

10. Hyväksy itsesi. Jos mikään konsti ei tunnu auttavan, hyväksy itsesi sellaisena nukkujana kuin olet. Unesi voi olla juuri nyt huonoa, mutta sinä et ole. Juuri nyt on vähän vaikeaa, mutta selviät tästä.

teksti Leeni Peltonen kuvitus Esa-Pekka Niemi

8 kommenttia