Tuulilasi

Miten toimia risteyksessä? – "valoihin liruttelijat todee-eella ärsyttäviä"


Start-stop -järjestelmät ovat kirvoittaneet kovan keskustelun Tuulilasin netissä. "Valoihin liruttelijat ovat todee-eella ärsyttäviä", todetaan Kysy Ketoselta -palstallamme.
Kuvat Anssi Kienanen

Palstalla voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Autokoulussa taloudellisesta ajosta opetettiin, että punaista valoa lähestyttäessä kannattaa jarrutella ja ryömittää autoa mahdollisimman pitkään välttäen pysähtymistä ja polttoainetta kuluttavaa tyhjäkäyntiä paikallaan. Päteekö tämä myös uudempiin pysähtymisautomatiikalla varustettuihin autoihin? Varmasti polttoainetta säästyy, mikäli liikkeelle lähtö ja alkuvaiheen kiihdytys voidaan välttää, mutta miten on, jos tilanne näyttää siltä, että pysähtyä pitää varmasti?"

Ketonen vastaa:

"Tavallisessa suomalaisessa liikenteessä pysäytysautomatiikka tuottaa mielestäni aika vähän säästöä. Meillä kuitenkin seistään valoissa hyvin lyhyitä aikoja. Etelä- ja Keski-Euroopassa nuo paussit voivat olla jopa useamman minuutin pituisia, ja silloin moottorin pysäyttäminen tuo selvää säästöä. Autoihin on jo tullut ja tulevaisuudessa tulee lisää järjestelmiä, jotka…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi Ketoselle kysymyslomakkeella.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 25.11.2014