Tuulilasi

Miten toimia, jos hirvi tulee tielle? Asiantuntijan vinkit


Hirven metsästysaika alkaa suurimmassa osassa Suomea ensi lauantaina. Märkään ja pimenevään syyskeliin ajoittuva metsästys aiheuttaa riskejä autoilijoille.
Kuvat Anssi Kienanen

Vuonna 2012 Suomessa tapahtui 1321 hirvionnettomuutta sekä 3880 peuraonnettomuutta. Kuolonuhreja ei onneksi tullut.

Liikenneviraston laskelmien mukaan hirvieläinonnettomuuksien laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat 56 miljoonaa euroa vuodessa.

Helpoin ja tärkein konsti onnettomuuksien välttämiseksi on tilanteiden ennakointi. Kuljettajien on siis huomioitava varoitusmerkit, pidettävä tarpeeksi suuret turvavälit ja valmistauduttava tarvittaessa pysähtymään.

Varoita muita

Yleisenä neuvona voidaan sanoa, ettei hirvivaaran alueella kannata lähteä ohittamaan. Jos edellä oleva auto hiljentää vauhtiaan tai on pysähtynyt, on hänellä luultavasti syy tähän. Ja hirvivaaran alueella tuo syy on usein hirvi.

Autokouluyrittäjä ja kokenut hirvimies Pekka Laine muistuttaa, että hirvi ei jää seisoskelemaan tielle vaan ylittää ajotien hyvinkin päättävästi.

Autoilijan tulee kuitenkin muistaa, että joskus hirvi saattaa kääntyä ympäri ja palata takaisin sille puolelle tietä, josta lähti liikkeelle. Tästä syystä autoilijan tulee rauhassa odottaa, että hirvi on poistunut kokonaan ajotieltä.

Hirvi saattaa talvisilla keleillä myös liukastua ja kaatua tielle. Tällöin tulee rauhassa odottaa, että hirvi nousee ylös ja poistuu paikalta.

Vaikka metsästysaikaa on vuoden loppuun asti, ajoittuvat jahdit pääosin loka- ja marraskuulle. Riskialttiimmat ajat hirvikolareille ovat aamu- ja iltahämärät. Vuonna 2012 hirvieläinonnettomuuksista 63 prosenttia ajettiin hämärässä tai pimeässä.

Jos kohtaat hirven tiellä ja vältät törmäyksen, se ei tarkoita että vaara olisi ohi. On mahdollista, että muut autoilijat eivät ole hirveä havainneet.

Laine muistuttaa, että aina kannattaa varoittaa tilanteesta muita tiellä liikkuvia. Virallisia ohjeita varoitussignaaleiksi ei ole, mutta hätävilkuilla saa helposti kiinnitettyä vaaratilannetta liian nopeasti lähestyvän autoilijan huomion.

Entä miten tulisi toimia, jos hirvi on tiellä ja kuljettaja huomaa takaa lähestyvän auton, joka on aikeissa lähteä ohittamaan?

”Takaa lähestyvä auto huomaa hätävilkut. Jos auto taas lähestyy edestäpäin, voi vilkuttaa pitkiä valoja”, Laine neuvoo.

Autokoululiiton vinkit turvalliseen hirvenmetsästyskauteen:

1. huomioi varoitusmerkit

2. käytä silmiäsi ja tarkkaile pientareita

3. pidä tarpeeksi suuret turvavälit

4. sovita nopeutesi ajo-olosuhteiden mukaan

5. keskity ajamiseen

6. pidä renkaat kunnossa

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 24.9.2014