Apu

Miten pieni ihminen pystyy sammuttamaan Amazonin palon? 7 vinkkiä

Miten pieni ihminen pystyy sammuttamaan Amazonin palon? 7 vinkkiä
Tässä keinoja, joilla voit vaikuttaa Amazonin metsäpalojen sammumiseen edes hiukan.
Julkaistu: 28.8.2019

Brasiliassa Amazonin sademetsät roihuavat, koska metsän tilalle raivataan rehupeltoja ja karjalaitumia. Miten estää ympäristötuho?

– Paras vaikutuskeino on jättää brasilialainen liha pois omasta ruokavaliosta, Teivo Teivainen sanoo (vinkki 1). Hän on Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori.

Suomen suurin ruokaketju SOK ja suuri eurooppalainen toimija Lidl ovat ryhtyneet toimiin. S-ryhmän ruokakaupat eivät myy brasilialaista lihaa, Lidl jonkin verran.

– Tällä hetkellä meillä on myynnissä vain yksi erätuote Brasiliasta: naudan sisäfilee. Tämä karja ei ole kasvanut tai laiduntanut Amazonin alueella, Lidl Suomen kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs sanoo.

Lidl on kaupannut erinä brasilialaista naudan entrecôtea. Heinrichs lupaa, että sen tilalle on tulossa tällä viikolla kotimainen vaihtoehto.

Vaikuta ravintolapöydässä

Professori Teivainen kehottaa pitämään Amazonin asiaa esillä myös ravintolapöydissä.

– Kannattaa kysyä tarjoilijalta, onko tarjolla oleva liha brasilialaista ja kertoa ääneen, että ei syö brasilialaista lihaa.

SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen sanoo, että S-ryhmän ravintoloista viimeisetkin brassipihvit on päätetty poistaa.

– Päätimme lopettaa brasilialaisen lihan ostamisen. Muutos näkyy marraskuuhun mennessä.

S-ryhmän ravintoloita ovat muun muassa Amarillot, Rossot ja ABC-asemat. Viimeksi mainituissa tarjotaan muutenkin vain suomalaista lihaa.

Syötkö Brasilian soijaa vahingossa?

Suomalaisille sioille, broilereille ja viljellyille kaloille on syötetty brasilialaista soijarehua, joka on viljelty myös sademetsältä vallatuilla alueilla. Rehun alkuperä kiinnostaa myös ruokaketjuja.

– Soijarehun osalta olemme tehneet analyysin. Brasilialaisen rehun käyttö on vähentynyt, kun viime kuukausina yhdysvaltalaisen soijan saatavuus on parantunut. Suomalaiset tuottajat ovat jo pitkään kehittäneet korvaavia rehutuotteita ja tehneet toimenpiteitä soijan vähentämiseksi, SOK:n Rankinen sanoo.

Yhdysvallat myy soijaa Eurooppaan myös siksi, että sitä ei kauppasodan vuoksi mene Kiinaan.

Lidlin Heinrichsin mukaan Lidlin omien merkkien lihan, lihajalosteiden, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoketjuissa käytetty rehusoija on sertifioitua.

– Lidl Suomen RTRS-sertifikaateilla tuetaan vastuullista soijantuotantoa kahdella brasilialaisella soijaviljelmällä, Heinrichs sanoo.

Viljelmät eivät saa laajentua herkille alueille Brasiliassa. Myös Rankinen pohtii, että tulevaisuudessa kaupan kumppanit saattaisivat alkaa käyttämään enemmän sertifioituja raaka-aineita.

Entä mehut ja kahvit?

Brasilia on maailman suurin kahvin ja appelsiinimehujen raaka-aineiden tuottaja. Näitä aineksia myydään runsaasti suomalaisissa ruokakaupoissa. Vastuullisuusjohtaja Rankinen sanoo, että yleensä viljelyalueet eivät sijaitse sademetsäalueilla.

Rankisen mielestä tavallisen kuluttajan ei tarvitse huolestua ruokiensa Amazon-vaikutuksista.

– Tärkeintä on, että kuluttajat voivat luottaa siihen, että kauppa on arvioinut riskit ja panostaa vastuulliseen tuotantoon.

Osoita mieltä

Mitä muuta tavallinen kansalainen ja kuluttaja voi tehdä kuin valita ruokansa oikein?

– Äänestää, sanoo Teivo Teivainen (vinkki 2).

– Yksi vaikutuskeino on mielenosoituksiin osallistuminen Brasilian Suomen lähetystön edustalla (vinkki 3). Se viestii ihmisten tuohtumuksesta, ja viesti menee perille Brasiliaan, Teivainen uskoo.

Myös ympäristöjärjestö Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki kehottaa kansalaisaktiivisuuteen. Hän kannustaa osallistumaan Pelastetaan Amazon -mielenosoitukseen perjantaina 30.8. eduskuntatalon edessä. Mielenosoitus ei ole Greenpeacen organisoima.

Ota yhteys kansanedustajaasi

Greenpeacen Harkki kehottaa suomalaisia myös ottamaan yhteyttä kansanedustajiin, pääministeriin ja ulkoministeriin (vinkki 4). Heille voi kertoa mielipiteensä ja heitä voi pyytää hoitamaan asiaa.

– EU voi vaikuttaa todella paljon tilanteeseen, ja Suomella on nyt tärkeä paikka EU:n puheenjohtajamaana, Harkki painottaa.

Greenpeace on 1990-luvulta alkaen pitänyt toimistoa Amazonin Manauksessa ja auttanut paikallisia Amazonin suojelussa.

Greenpeace kertoo verkkosivuillaan, että lihankäytön vähentäminen on paras tapa vähentää soijan kulutusta (vinkki 5).

WWF: Ole aktiivinen somessa

WWF Suomi on julkaissut listan kolmesta teosta, jota se suosittelee nyt tavallisille ihmisille.

WWF:n mukaan tärkeintä on someaktiivisuus ja keskustelu Amazonista omien ystävien kanssa (vinkki 6). Järjestö on kirjoittanut valmiiksi twiitin, jota se ehdottaa jaettavaksi. Löydät twiitin täältä.

WWF:n listalla toisena tärkeänä tekona on lihan syönnin lopettaminen ja kolmantena rahalahjoitus järjestölle itselleen (vinkki 7).

Kommentoi »