Tuulilasi

Miten kovat pakkaset vaikuttavat sähköauton toimintaan ja lämmitykseen?


Ei kai nyt kukaan paitsi VTT asiantuntija oleta ihmisten enää tälläävän pilkkihaalareita päällensä talvella autoillessaan, ihmettelee lukijamme.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Satu Nyström

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Tuntuu kuin sähköautoon liittyisi samanlaista toiveajattelua kuin aurinko- ja tuulivoimaan. Niin kannattavaa, että sitä täytyy verovaroin tukea. Nykytutkijat ei näköjään ole matkustaneet Kuplalla 35 asteen pakkasessa us air forcen ylijäämä pommittajahaalarit päällänsä, tähystäen sisä ja ulkopuolelta jäätyvän lasin läpi hyytävän kylmää nilsiäläistä maalaistietä toivoen Osuuskaupan bensapumpun putkahtavan näköpiiriin.

Tämän aasinsillan jälkeen kysymys kuuluu: miten kovat pakkaset oikeasti vaikuttavat sähköauton toimintaan ja lämmitykseen? Ei kai nyt kukaan paitsi VTT asiantuntija oleta ihmisten enää tälläävän pilkkihaalareita päällensä talvella autoillessaan. Haalarijuttu on tosi ja isäni semmoiset on yhä jäljellä sotakorvausajalta.

Samaan syssyn kysyn mistä satoihin miljooniin sähköautoihin saataisiin akut ja miten hoidetaan loppunkäytettyjen kierrätys niin ettei auton hinta elinkaarensa aikana moudostu tolkuttomaksi? Akkulogistiikka saa jatkaa joku osaavampi mutta minusta se on ohitettu harmillisena yksityiskohtana."

Tapio Ketonen vastaa:

"Kyllähän asia on niin, että nykytekniikalla akkujen voimalla kulkeva sähköauto ei sovellu Suomen olosuhteisiin ainakaan ympärivuotiseen käyttöön, eikä se toimi kesäaikanakaan pitkillä matkoilla. Mutta eipä niitä sähköautoja ole tänne tarkoitettukaan. Shköauto on sopiva ajoneuvo vaikkapa Kaliforniassa, jossa väkeä ja autoja on aivan liikaa ja ilman saastepitoisuus nousee kovin helposti sietämättömiin lukemiin. Meillä autojen päästöt eivät aiheuta ongelmia ympäristölle tai ihmisille. Tyhjää tilaa on riittämiin.

Sähköauto on miellyttävä ajoneuvo…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 16.3.2014