Apu

Miten koronapassin saa, jos sähköinen asiointi ei onnistu? Näin homma hoituu vaikka ilman pankkitunnuksia

Miten koronapassin saa, jos sähköinen asiointi ei onnistu? Näin homma hoituu vaikka ilman pankkitunnuksia
Koronarajoitusten vaihtoehtona toimivaa koronapassia voidaan edellyttää ravintoloiden lisäksi esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa, liikuntapaikoissa, konserteissa ja museoissa.
Julkaistu: 3.12.2021

Koronapassi on EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. EU:n koronatodistuksia ovat todistus koronarokotuksista, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Koronapassin saavat myös henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotouksen. Tarkistettaessa koronpassia QR-koodin lukulaite kertoo vihreällä valolla passin olevan voimassa ja lisäksi passinhaltijan nimen.

Näin koronapassin saa Omakannasta

Helpoiten koronapassin saa kirjautumalla Omakantaan verkkopankkitunnuksilla tai matkapuhelimen mobiilivarmenteella.

Jos pankkitunnukset puuttuvat, mobiilivarmenne on mahdollista saada käyttöön asioimalla oman operaattorin palvelupisteessä, jossa henkilöllisyys varmistetaan passilla tai henkilökortilla.

Omakantaan kirjautuminen onnistuu myös poliisin myöntämällä henkilökortilla ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden sote-ammattikortilla, mutta näissä tapauksissa tarvitaan myös tunnistussirun lukulaite.

Omakannasta koronatodistus löytyy vasemman reunan valikosta ja siihen on linkki myös palvelun etusivulta. Todistuslinkistä aukeaa pdf-tiedosto, jonka voi tallettaa omaan puhelimeen tai muuhun laitteeseen. Todistuksesta voi ottaa myös kuvakaappauksen tai sen voi tulostaa paperille.

Näin asioit toisen puolesta

Kelan Kanta-palvelujen liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos muistuttaa, että täysi-ikäisen ja täysivaltaisen henkilön on maaliskuun alusta lähtien mahdollista asioida Omakannassa toisen henkilön puolesta.

Valtuutuksen voi antaa vaikkapa nuoremmalle sukulaiselle tai tuttavalle, jolla sähköinen asiointi on paremmin hallussa. Mutta valtuutuksen antaminen vaatii sinällään hieman verkko-osaamista. Toistaiseksi sen voi nimittäin antaa ainoastaan Suomi.fi-palvelussa, ja sen käyttäminen taas edellyttää sähköistä tunnistautumista.

− Jos ei osaa käyttää Omakantaa, mutta verkkopankkitunnukset löytyvät, tätä mahdollisuutta voi hyödyntää. Valtuutuksen voi antaa vaikkapa vain yhdeksi päiväksi, jos haluaa pelkästään tulostuttaa koronapassin, Holmroos kertoo.

Koronapassin saa myös terveydenhuollosta

Jos Omakantaan kirjautuminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista, koronapassin saadakseen on käännyttävä oman kotikunnan terveydenhuollon puoleen.

Holmroos sanookin, että käytännön toimintatavat vaihtelevat kuntien välillä, joten tarkkaa yleispätevää ohjetta tulostetun koronapassin saamiseksi terveydenhuollosta ei ole mahdollista antaa.

− Kunnat ovat ratkaisseet tämän omien toimintatapojensa ja resurssiensa puitteissa, ja viestivät näistä paikallisesti. Joillakin paikkakunnilla tarve ilmoitetaan sähköpostilla, ja todistus postitetaan kotiin. Joissakin paikoissa pyydetään soittamaan etukäteen. Toisissa paikoissa taas rokotuspisteissä on erillinen paikka, josta todistus haetaan, Holmroos kertoo.

Esimerkiksi Helsingissä todistuksen saa ainoastaan rokotuspisteeltä. Espoossa todistuksen voi noutaa erilliseltä tulostuspisteeltä tai tilata sähköpostilla kotiin. Jyväskylässä koronatodistus tilataan ennakkoon puhelimella tai sähköpostilla ja noudetaan rokotusasemilta.

Koronapassia voidaan edellyttää yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Näiden alle täysi-ikäisten henkilöiden tapauksessa koronapassin hankkiminen onnistuu helpoiten kirjautumalla itse Omakantaan, jos heillä on käytössään pankkitunnukset tai mobiilivarmenne sähköistä asiointia varten. Alaikäisten puolesta asioinnissa tilanne on pääsääntöisesti se, että yli 10-vuotiaiden lasten tiedot eivät näy Omakannassa huoltajille.

− Tämä edellyttää potilastietojärjestelmään tehtävää muutosta, joka on toistaiseksi toteutettu harvoissa terveydenhuollon organisaatioissa. Jos alaikäisellä henkilöllä ei ole mitään sähköistä tunnistautumisvälinettä, täytyy alaikäisen todistus pyytää terveydenhuollosta, Mari Holmroos toteaa.

Kommentoi »