Miten keksit ideoita, ruokatoimittaja Katja Bäcksbacka?
Puheenaiheet
Miten keksit ideoita, ruokatoimittaja Katja Bäcksbacka?
Kallion lukiolaiset haastattelevat toimittajia 4/10. Helsingin Sanomien ruokatoimittaja Katja Bäcksbacka, 43, ei halua kiusata lukijaa turhilla raaka-aineilla
13.11.2017
 |
Apu

Katja Bäcksbacka tekee reseptejä sadoilletuhansille Helsingin Sanomien lukijoille. Hänen suosikkiraaka-aineensa on munakoiso, mutta millaiset kriteerit ovat toimivien reseptien takana? Ja miten hän keksii ideat resepteihin?

“En ole ikinä miettinyt, että haluaisin olla jotain muuta kuin toimittaja. Kahdeksannella luokalla pääsin tettiin paikallislehteen ja sen jälkeen toimin avustajana yhdeksännen luokan loppuun asti. Välivuoden jälkeen aloitin opinnot Tampereen yliopistossa, josta lähdin suorittamaan työharjoittelua Helsingin Sanomiin. Sain sieltä kesätöitä ja pian minut vakinaistettiin. Huomasin haluavani erikoistua ruokatoimittajaksi ja opiskelin Helsingin  yliopistossa kotitaloutta sivuaineena.

Hienointa työjuttua on vaikea valita, mutta kohokohtia on ollut kokkiolympialaisten kisajoukkueen mukana reissaaminen ja kokkien MM-kisoista kirjoittaminen. Juttuihin on saanut perehtyä useamman päivän ajan ja niistä on saanut kirjoittaa paljon monenlaisia juttuja.

Urani aikana media on kehittynyt hyvään suuntaan, esimerkiksi tekniikan suhteen, mikä on helpottanut tiedonhankintaa. Klikkiotsikoistakin aletaan monin paikoin päästä eroon, mikä on hienoa. Ihmisiä ei kannata huijata otsikoilla, koska luottamuksen voi pettää vain kerran. Toimittajan ammatti on mielenkiintoinen, jossa on helppo erikoistua omiin kiinnostuksen kohteisiin. Kannattaa olla kiinnostunut tekniikasta, koska sen kanssa ollaan paljon tekemisissä, sillä toimittajan työssä pitää hallita yhä monipuolisempia tekemisen taitoja.

Mielestäni parhaiten toimivat reseptit, joiden raaka-ainelista ja työohjeet ovat sopivan lyhyitä, mutta joiden maku hurmaa ja raaka-aineet pääsevät todella oikeuksiinsa. Pyrin pitämään reseptini mahdollisimman yksinkertaisina. En halua kiusata lukijaa sillä, että hän joutuisi ostamaan raaka-aineita tai mausteita, jotka eivät tuo lisäarvoa ruokaan. Pyrin myös pitämään omassa ja lukijan mielessä vastuulliset valinnat keittiössä, esimerkiksi neuvon mitä kalalajeja tulisi välttää ruoanvalmistuksessa. Oma suosikkiraaka-aineeni on munakoiso ja siitä valmistetut ruoat kuuluvatkin lempiruokiini. Ja koska en henkilökohtaisesti pidä kuminan mausta, en käytä sitä yleisesti resepteissäni.

Löydän ideoitani muiden ihmisten sivulauseista, tarkkailemalla ympäristöä ja olemalla mahdollisimman laajasti kiinnostunut kaikesta. Joskus juuri oikean juttuidean voi löytää tuntemattoman ihmisen julkaisemasta Instagram-kuvasta.“

Taika Vaulo & Milla Ollanketo, Kallion lukio

Kommentoi »