Apu

Miten dinosaurukset kuolivat? Kuinka ensimmäinen ihminen syntyi? Mistä revontulet tulevat? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Miten dinosaurukset kuolivat? Kuinka ensimmäinen ihminen syntyi? Mistä revontulet tulevat? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä puredutaan ihmisen ja revontulien syntyyn ja dinosaurusten katoamiseen.
Julkaistu: 24.7.2020

"Dinosaurukset elivät ja kuolivat samaan tapaan kuin muutkin eläimet. Jotkin niistä kuolivat onnettomuuteen tai sairauteen, monet tulivat saalistetuiksi ja jotkut saattoivat kuolla vanhuuteen.

Maalle kuolleet joutuivat saalistajien ja raadonsyöjien syömiksi. Niistä saattoi jäädä yksittäisiä luita fossiileiksi. Joidenkin ruumis huuhtoutui veteen.

Luut liukenivat pohjaveteen, ja liuenneiden aineiden tilalle tuli pohjavedestä toista ainetta. Näin luut kivettyivät ja muuttuivat fossiiliksi."

  • Kysyjä: Luka, 9
  • Vastaaja: Mikko Haaramo Helsingin yliopistosta

Miten ensimmäinen ihminen syntyi?

Neanderthalinihmisen kalloja.

"Ihmisyys on kehittynyt hitaasti. Vanhimmat löydetyt työkalut ovat noin kolmen miljoonan vuoden takaa. Ihmisillä oli valmiudet tuottaa äänteitä 600 000 vuotta sitten. Aivojen tilavuus kasvoi noin 400 000–250 000 vuotta sitten, ja työkalut kehittyivät paremmiksi.

Meidän nykyihmisten kielen ja kulttuurin kehittyminen vaati myös mielikuvitusta. Esi-isiltämme jääneistä esineistä on päätelty, että mielikuvitus alkoi kehittyä noin 70000 vuotta sitten.”

  • Kysyjä: Perttu, 9
  • Vastaaja: tohtorikoulutettava Susanna Sova, Helsingin yliopistosta.

”Miten revontulet syntyvät?”

Kuva: Juho Rahkonen.

"Revontulet ovat upea ja mystinen ilmiö, ja olemme onnekkaita, kun pystymme niitä Suomessa näkemään. Revontulia syntyy, kun Auringosta saapuvat hiukkaset törmäävät Maan ilmakehässä oleviin atomeihin.

Törmäys aiheuttaa yötaivaalla hienoja värejä, joita kutsumme revontuliksi. Niitä näkee parhaiten pohjoisessa, mutta joskus revontulia on nähty niinkin etelässä kuin Espanjassa ja Floridassa.”

  • Kysyjä: Vilho, 11
  • Vastaaja: Forecan meteorologi Markus Mäntykangas
Kommentoi »