Mitä rasvoja kannattaa syödä?
Terveys ja hyvinvointi
Mitä rasvoja kannattaa syödä?
Vaikka voin käytöstä välillä intoillaan, suomalaiset ravitsemussuositukset pitävät kutinsa.
Julkaistu 19.2.2015
Apu

Käytettäväksi suositellaan tyydyttymättömiä rasvoja sisältäviä kasvisöljyä ja kasvisöljypohjaisia levitteitä.   

– Viimeaikaiset tutkimukset kertovat, ettei tyydyttyneen eli kovan rasvan määrällä ole itsenäistä vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Toisaalta missään ei ole todettu, että tyydyttynyt rasva olisi terveyden kannalta hyödyllistä, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo.

Rasvan itsenäinen vaikutus on monimutkainen asia, jota on vaikea tutkia. Tyydyttyneen rasvan itsenäinen vaikutus tarkoittaisi sitä, että rasvan vähentäminen olisi hyödyllistä riippumatta siitä, mitä sen tilalle tulee. Näin ei kuitenkaan ole, sillä tyydyttynyttä rasvaa ei kannata vaihtaa hiilihydraatteihin, vaan tyydyttymättömään rasvaan.

Fogelholm antaa yksinkertaisen esimerkin: jos leivän päälle laittaa voin sijasta marmeladia, terveys ei kohene, vaan vaikutus on jopa päinvastainen.  

Jos voin tilalle tulee margariinia, tyydyttynyttä rasvaa korvataan tyydyttymättömällä, mikä on terveyden kannalta hyvä asia.

– Yhtä ja oikeaa ruokavaliota ei kuitenkaan ole olemassa. Terveydelle edullisissa ruokavalioissa on yhteistä se, että niissä on paljon kasvikunnan tuotteita, joita on prosessoitu mahdollisimman vähän: vihanneksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, juureksia, pähkinöitä, siemeniä, täysjyväviljaa ja öljyjä.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Kommentoi »