Mitä olen oppinut: Arja Koriseva
Puheenaiheet
Mitä olen oppinut: Arja Koriseva
Tangokuningatar Arja Koriseva, 49: "Maisterius on antanut minulle vahvan olon."
Julkaistu 30.5.2014
Apu

Toisella luokalla Heiskan kyläkoulussa kirjoitin aineessa, että minusta tulee isona laulaja, opettaja ja näyttelijä. Hyvin näyttää toteutuneen.

Mieluista koulussa olivat musiikki ja liikunta, etenkin yleisurheilu ja pallopelit. Opettajankoulutuslaitoksessa pelasin sählyä sekajoukkueena Ruunien Ruunissa. Pelaan salibandyä yhä viikoittain.

Isä oli kyläkauppias, joka ajoi myymäläautoa. Jo varhain pakkasin siellä asiakkaiden kasseja ja jutustelin heidän kanssaan. Isä painotti hyvän käytöksen ja toisten kunnioittamisen merkitystä.

Äidiltä sain hersyvän naurun ja suhtautumisen elämään ilon kautta. Viettää voi vaikkapa lemmikkikoiran nimipäiviä.

Liityin paikalliseen Peräkylän pojat-orkesteriin 13-vuotiaana. Bändissä opin keikkamuusikon työn perustan.

Lapsuuden kotikylässä pidettiin säännöllisesti talkoita. Jo kolmivuotiaana haravoin kevätsiivouksessa ja syksyn perunannostossa istuin pottulaarin päällä. Halusin jo silloin olla siellä, missä tapahtuu.

Talkoissa kaikki tarttuivat toimeen. Tasa-arvoisuus ja suvaitsevaisuus vallitsivat. Olen aikuisena järjestänyt paljon talkoita.

Ajamaan opettelin tukipyörillä. Keikkumisesta huolimatta luotin niihin. Itsetunto vahvistui, kun sain vastuuta. Olen aina ollut järjestelijä ja organisaattori.

Tutustuin instrumenttiini 17-vuotiaana Jyväskylän konservatoriossa. Laulunopettajani kannusti ja kehui ääntäni. Hän yleensä tunnisti ne oppilaat, jotka olivat laulaneet kevyttä musiikkia – mutta minua ei. Äänihuuleni ovat aina olleet kunnossa.

Täytin kahdesti teatterikoulun hakupaperit, mutta en lähettänyt niitä. Näyttelijän ja laulajan ammatin yhdistelmä tuntui liian epävarmalta, koska se riippuisi molemmin osin liikaa yleisön suosiosta.

Hain yliopistoon, jossa suoritin kasvatustieteiden maisterin tutkinnon. Maisterius on antanut minulle vahvan olon.

Vuonna 1989 valmistuin opettajaksi. Aioin sijaisopettajaksi Pohjois-Suomeen, mutta minusta tulikin Seinäjoen Tangomarkkinoilla tangokuningatar. Usko siis itseesi äläkä tee liian tiukkoja suunnitelmia.

25-vuotiskiertueella kuningatar ja maestro pääsen lavalle Riku Niemen kanssa. Odotettavissa on meille ominaista rentoutta ja lauluja artistimatkaltani.

Kolme lastani ovat suuri elämän rikkaus ja ilo. Heidän kanssaan pääsen hämmästelemään uusia asioita yhä uudelleen.

Miesten kanssa olen työskennellyt 13-vuotiaasta, ja oppinut paljon. Mies toisin kuin nainen ryhtyy usein yhteen hommaan, tekee sen ja alkaa seuraavan.

Valitsemme elämänkumppanin niin, että toinen tukee toistaan. Minulle sopii rauhallinen hämäläinen mies.

Elämäni paras aika on aina. Luovuin sitku-elämästä ja elän nytku-elämää.

Lopulta päädyn enkeliksi taivaaseen, jossa jo ovat kaikki edellä täältä lähteneet. Mottoni sanoo, että tee toisille kuten toivoisit heidän tekevän sinulle.

Teksti Hannu Koskela

Kuva Petri Mulari

Kommentoi »