Tuulilasi

Mitä jos toinen auto hinaa toista – säästetäänkö bensakuluissa?


Liikenteessä kikkailu harvemmin kannattaa.
Kuvat Anssi Kienanen

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Saunaillassa pohdimme mielenkiintoista hinauskysymystä. Hinaaminen varmasti kuluttaa polttoainetta enemmän kuin normaali ajaminen, mutta kuinkahan paljon enemmän. Teoretisoimme tilannetta, jossa kaksi noin 8l/100km kuluttavaa autoa ajaa tietyn matkan. Tällöin ne kuluttavat yhteensä 16l/100km. Entä jos toinen näistä autoista hinaa toista autoa. Paljonko kulutus olisi tällöin hinaavalla autolla? Itse veikkailisin, että kulutus nousee rajusti, mutta nouseeko se yli 16l/100km. Jotenkin mutu-tuntumalta tuntuisi siltä, että ei nouse.

Mikäli polttoaineenkulutus jää tässä tapauksessa alle mainitun 16l/100km, olisi periaatteessa polttoaineenkulutus näkökulmasta toimia niin, että toinen autoista hinaa aina toista autoa. Tällöinhän polttoainetta säästyy siihen verrattuna, että molemmat ajaisivat omalla moottorillaan."

Tapio Ketonen vastaa:

"Kulutus nousee, mutta todennäköisesti jäädään aika paljonkin kaksinkertaista kulutusta alemmas. Ensinnäkin jos töitä tekevää moottoria kuormitetaan enemmän, sen hyötysuhde todennäköisesti paranee, koska kaikki häviöt eivät kuitenkaan kasva tehon kanssa suorassa suhteessa. Kun lisäksi…

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 17.5.2014