Tuulilasi

Mitä jos EU:n ja Yhdysvaltojen autot olisivat samanlaisia? – miljoonien säästöt


Autonvalmistajien allianssi on lobbaamassa uudistusta, jossa Yhdysvaltojen ja EU:n välisiä erovaisuuksia ja sääntöjä yhdistettäisiin. Automallikohtaisesti tällä säästettäisiin jopa 38 miljoonaa euroa.
Kuvat Ford

38 miljoonaa euroa on summa, jonka autonvalmistaja joutuu käyttämään tehdäkseen vuosimallin 2013 Yhdysvaltojen lakipykälät täyttävästä automallista EU-kelpoisen. Osia joudutaan vaihtamaan yli sata, jonka päälle tulee ylimääräisiä suunnittelu- ja kehitystyökuluja.

Autonvalmistajien allianssin tutkijat kuitenkin kertovat, että yleisessä liikenneturvallisuudessa ei näiden kahden markkinan välillä ole suurempia eroja, kertoo Automotive News.

Yhteenlaskettuna autonvalmistajat säästäisivät satoja miljoonia euroja, koska ylimääräistä tuotekehitystä tiettyä markkinaa kohden ei tarvittaisi. Tämän kerrotaan myös parantavan Yhdysvaltojen ja EU:n välistä autokauppaa 20 prosentilla.

Tavoitteena ei ole myöskään yksittäisten sääntöjen yhdistäminen, vaan kautta linjan kaikkien sääntöjen hyväksyminen ristiin. Nyt autoihin on tehtävä lukuisia muutoksia, jotka loppujen lopuksi ovat hyvin pieniä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa auton takakontti on pystyttävä avaamaan myös auton tavaratilasta käsin. Euroopassa ei tällaista vaatimusta ole.

Allianssista myönnetään, että yhteisen säännöstön läpivieminen ei tule olemaan helppoa. Monet tahot varmasti haluavat jarruttaa sääntöjen yhteensovittamista.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 27.7.2015