Apu

Mitä hyötyä on omegakolmosista?

Mitä hyötyä on omegakolmosista?
Omega-3-rasvahappoja pidetään rasvojen eliittinä, mutta lisäravinteina niitä ei ole järkevää syödä ylen määrin.
Julkaistu: 14.8.2014

1 Omega-3-rasvahapot ovat hyväksi terveydelle.

Totta

Kyllä, silloin kun ne tulevat ruoasta. Pitkäketjuisia eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA) saadaan kaloista ja äyriäisistä, lyhytketjuisempaa alfalinoleenihappoa (ALA) kasviöljyistä, kuten rypsi-, soija-, pellavasiemen- ja camelina- eli kitupellavaöljystä.

Näitä pehmeitä, monityydyttämättömiä rasvoja tulisi saada noin prosentti kokonaisenergiasta. Esimerkiksi kevyttä työtä tekevällä naisella se tarkoittaa noin kahta grammaa päivässä.

2 Omegakolmoset ehkäisevät useita sairauksia.

Totta

Kalan käyttö vähentää sepelvaltimotaudin riskiä. Se saattaa ehkäistä myös aivohalvausta ja tyypin 2 diabetesta. Kasvikunnan omegakolmoset näyttävät olevan hyödyksi etenkin eturauhassyövän, sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen ehkäisemisessä.

3 On tärkeää syödä kalaa 2–3 kertaa viikossa.

Totta

Tämä on kalan syöntisuositus. Osan kala-aterioista tulee olla rasvaista kalaa, kuten lohta, kirjolohta, siikaa,  muikkua, makrillia tai silakkaa. Ellei jostain syystä syö kalaa, riittävästi omegakolmosia saa myös kasvikunnan tuotteista, kun käyttää leivän päällä rypsiöljyä sisältävää margariinia sekä rypsiöljyä ruoanlaitossa ja salaatinkastikkeena. Vaihtoehtoisesti voi ottaa esimerkiksi camelina- tai pellavansiemenöljyä ruokalusikallisen aamulla.  Myös saksanpähkinöissä on näitä rasvoja. Sopiva annos on noin kaksi ruokalusikallista päivässä.

4 Omegakolmosia kannattaa ottaa varmuuden vuoksi useita kapseleita päivässä.

Tarua

Terve ihminen ei tarvitse omegakolmosia lisäravinteina, eikä kapseleita pidä ainakaan käyttää isoja määriä päivittäin. Ne lisäävät verenvuotoriskiä, ja veren huonon LDL-kolesterolin pitoisuus saattaa nousta. Myös paastoverensokeri voi kohota ja tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa.

Sepelvaltimotautipotilaalle, joka ei syö syystä tai toisesta kalaa, on suositeltu gramman kalaöljykapselia vuorokaudessa, mutta viimeaikaisten tutkimusten perusteella tästä kansainvälisestä suosituksesta tultaneen luopumaan. Omegakolmosten lääkkeenomaisesta käytöstä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

5 Omegakolmoset auttavat kehittämään lihaksia.

Tyhjä

Näyttö asiasta on vähäistä.

6 Masennus lievittyy niiden avulla.

Tyhjä

Asiaa tutkitaan paljon, mutta ei ole varmaa tietoa siitä, voisivatko omegakolmoset auttaa mielenterveydenhäiriöissä. Näiden sairauksien taustalla on hyvin monimutkainen vyyhti.  

7 Lasten lukivaikeudet ja ylivilkkaus helpottuvat kalaöljykapseleita syömällä.

Tarua

Terveellinen ruoka voi olla eduksi, mutta yksittäisistä lisäravinteista ei nykytiedon mukaan ole apua.  

8 Omegakolmoset lisäävät verenvuotoriskiä.

Totta ja tarua

Ruoasta saatavat omegakolmoset eivät lisää, lisäravinteina otetut kylläkin. Kapselien käyttö on syytä lopettaa pari viikkoa ennen leikkaukseen menemistä. Jos käyttää samaan aikaan veren hyytymistä estäviä valmisteita, kuten asetyylisalisyylihappovalmisteita tai verenohennuslääkkeitä, verenvuotoriski suurenee.

9 Kalaöljykapselit sisältävät paljon energiaa.

Tarua

Öljyssä on paljon energiaa, mutta yhdessä gramman kapselissa vain 9 kilokaloria. Jos maksimissaan käyttää yhden gramman kapselin päivässä, asialla ei ole mitään merkitystä painonhallinnan kannalta.

10 Omega-6-rasvahappojen saantia tulisi vähentää ja lisätä omegakolmosia.

Tyhjä

Uusia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia valmisteltaessa katsottiin, että tutkimusnäyttö on niin vähäistä, ettei eri omegarasvahappojen suhteesta voida antaa suositusta. Kaikkia pehmeitä rasvoja tarvitaan. Kasvikunnan omegakuutosiin kuuluva linolihappo on terveydelle hyväksi. Rajoittaa kannattaa pitempiketjuisia omegakuutosia sisältävän punaisen lihan syöntiä.   

Teksti: Merja Perttula 

Asiantuntija: Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian apulaisprofessori, ravitsemusterapeutti Ursula Schwab.

Kommentoi »