Apu

Platon ja Minecraft totuuden jäljillä: Maapallon kaikkien kivien keskimääräinen muoto on kuutio – tutkimus

Platon ja Minecraft totuuden jäljillä: Maapallon kaikkien kivien keskimääräinen muoto on kuutio – tutkimus
Platonin ajatus siitä, että alkuaine maa koostuu kuutioista, on kirjaimellisesti tilastollinen keskiarvomalli oikealle maalle.

Kreikkalaisen filosofi Platonin mukaan maailmankaikkeus muodostuu viidestä klassisesta alkuaineesta: maa, ilma, tuli, vesi ja avaruus.

Platon väitti, että nämä aineet rakentuvat säännöllisistä monikulmioista, jotka nimettiin hänen mukaansa Platonin kappaleiksi.

Antiikin ajan filosofin mukaan maa koostuu kuutioista. 

Platon oli melko lailla hakoteillä. Nykypäivän koululaisetkin tietävät, että kaikki alkuaineet koostuvat atomeista.

Platon oli kuitenkin totuuden jäljillä ainakin osittain: uuden tutkimuksen mukaan kaikkien maapallon kivien keskimääräinen muoto on kuutio.

Maa koostuu keskimäärin kuutioista

Matematiikkaa, geologiaa ja fysiikkaa hyödyntämällä tutkimusryhmä pyrki arvioimaan Maassa olevien kivien keskimääräistä muotoa. Tulos on jotakuinkin hämmästyttävä: kaikkien kivien ”keskiarvomuoto” on kuutio. Tutkimus on julkaistu Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

– Platonin ajatus siitä, että alkuaine maa koostuu kuutioista, on kirjaimellisesti tilastollinen keskiarvomalli oikealle maalle. Ja se on tajunnan räjäyttävää, kertoo geofyysikko Douglas Jerolmack Pennsylvanian yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen lähtökohtana olivat matemaatikko Gábor Domokosin kehittämät geometriset mallit.

– Jos otat kolmiulotteisen monitahokkaan, halkaiset sen satunnaisesti kahteen osaan ja sitten halkaiset näitä osia uudestaan ja uudestaan, saat valtavan määrän erilaisia monitahokkaita. Mutta keskimäärin näiden osien muoto on kuutio, Domokos selventää.

Tutkijat analysoivat erilaisia kivimuodostelmia ja laajensivat Domokosin malleja. He toteavat, että kiinteästä esineestä irtoavien osien täytyy sopia yhteen ilman mitään rakoja.

Ainoat Platonin esittelemät platoniset muodot, jotka sopivat yhteen ilman rakoja, ovat nimenomaan kuutioita. Tutkijat vahvistivat päätelmää mittaamalla tuhansia erilaisia kiviä: kivet olivat keskimäärin kuution muotoisia riippumatta siitä, olivatko ne syntyneet luonnollisessa prosessissa tai dynamiittiräjähdyksessä.

Platon oli oikeassa.

Minecraft-tietokonepelin pelaajat ovat tottuneet Platonin ajatukseen siitä, että maailmankaikkeus muodostuu kuutioista.
Julkaistu: 12.8.2020
Kommentoi »