Apu

Avun pääkirjoitus: Mistä sen koronapassin saa, jos ei ole pankkitunnuksia, nettiä, älypuhelinta tai taitoa käyttää niitä?

Avun pääkirjoitus: Mistä sen koronapassin saa, jos ei ole pankkitunnuksia, nettiä, älypuhelinta tai taitoa käyttää niitä?
Korona kannustaa meitä monenlaisiin digiloikkiin. Tärkeintä kuitenkin on auttaa niitä, jotka näissä loikissa apua tarvitsevat, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 7.12.2021

Päätin tässä yhtenä iltana ladata puhelimeeni koronapassin, kun sitä yhä useammassa paikassa onneksi kysytään. Kirjauduin pankkitunnuksilla Omakantaan ja löysin koronarokotetodistuksen. Samalla kävi kuitenkin ilmi, että iPhonelle ei niin vain pdf-tiedostoja ladatakaan.

Kysyin neuvoa Twitterissä ja sain vinkkejä, joiden avulla latasin koronapassini sekä puhelimeni Lompakko-sovellukseen että kuvagalleriaan. Merkitsin kuvan vielä sydämellä, jotta löytäisin sen helposti. (Tämän konstin vinkkasi kollegani, Seuran päätoimittaja.)

Käytän kaiken aikaa digitaalisia palveluja, joten tämä kaikki oli minulle suhteellisen helppoa. Jäin kuitenkin miettimään, miten koronapassin saavat ladattua he, joilla ei ole pankkitunnuksia, nettiä, älypuhelinta tai taitoa käyttää niitä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi Omakanta-palvelua käyttää vain puolet suomalaista.

Koronapassiahan ei ole pakko ladata puhelimelle, sen voi myös tulostaa paperille Omakannasta. Ja jos ei ole pankkitunnuksia eikä pääse kirjautumaan Omakantaan, kannattaa soittaa omalle terveysasemalle, mikäli tulostetun koronapassin haluaa.

Kuulin myös, että tulostetun koronapassin voisi saada rokotuspisteeltä. Olisikin fiksua, että rokotustodistuksen saisi halutessaan mukaansa kolmatta piikkiä hakiessaan.

Korona kannustaa meitä monenlaisiin digiloikkiin. Tärkeintä kuitenkin on auttaa niitä, jotka näissä loikissa apua tarvitsevat.

Kommentoi »