Apu

Mistä hikka johtuu? – Miksi suoristetut hiukset kihartuvat kosteassa? – Millä liikun sitten, kun olen aikuinen? – Apu-juniorin tiedekysymykset

Mistä hikka johtuu? – Miksi suoristetut hiukset kihartuvat kosteassa? – Millä liikun sitten, kun olen aikuinen? – Apu-juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymykset syväluotaavat hikan alkuperää, hiusten kihartumista ja tulevaisuuden liikennettä.
Julkaistu: 22.10.2020

”Mistä hikka johtuu?”

Hikka on häiriö ihmisen hengitysrytmissä. Me hengitämme, koska keuhkojen alapuolella oleva lihas, pallea, liikkuu. Kun pallealihas supistuu, ilmaa virtaa sisään keuhkoihin. Kun pallealihas rentoutuu, ilmaa virtaa ulos keuhkoista. Tämä tapahtuu automaattisesti ilman, että meidän täytyy miettiä sitä. Tällaista tapahtumaa kutsutaan refleksiksi.

Joskus refleksiin tulee vika, ja osa palleasta alkaa supistella liian nopeasti ja aiheuttaa hikan. Pallea voi alkaa supistella, jos syömme liikaa tai juomme hyvin kylmää tai kuumaa juomaa.

Kaikilla nisäkkäillä esiintyy hikkaa. Joidenkin tutkijoiden mukaan hikasta olisi hyötyä vauvoille, jotka imevät maitoa. Voi olla, että vauvoilla hikan tarkoitus on poistaa ilmaa mahalaukusta samalla kun vauva juo. Isommille lapsille tai aikuisille ei ole hyötyä hikasta.

  • Vastaaja: Dosentti ja yliopiston lehtori Suvi Viranta-Kovanen, Helsingin yliopisto, anatomian osasto

”Miksi suoristetut hiukset kihartuvat kosteassa?”

Hiukset ovat rakenteeltaan tyypillisesti joustavat, venyvät, taipuisat, kiiltävät ja sähköiset. Ominaisuudet riippuvat toisistaan, mutta ne myös muuttuvat tai heikkenevät erilaisten käsittelyiden ja hiustuotteiden käytön mukaan.

Hius on hygroskooppinen, mikä tarkoittaa, että hius voi sitoa kosteutta esimerkiksi ilmasta. Kosteuden imeytyessä hius muuttuu venyväksi ja turpoaa. Tästä johtuu se, että suoristus kestää huonosti sateista ja kosteaa säätä.

  • Kysyjä: Aja,11.
  • Vastaaja: Hiusalan opettaja Pia Lampola, Omnia

”Millä liikun sitten, kun olen aikuinen?”

Autoalalla tapahtuu paljon kehitystyötä. Tarkasti on mahdotonta tietää, miltä liikennevälineet tulevaisuudessa näyttävät.

Todennäköisesti, millä ikinä liikutkin maalla, merellä tai ilmassa, laitteessa on sähkömoottori ja paljon teknisiä vimpaimia.

Vimpaimet ovat matkustajien viihdykkeeksi ja tekevät ajoneuvoista hyvin turvallisia.

Saattaa olla, että kuskina toimiikin ihmisen sijasta kone. Jopa henkilökohtainen ilmailu eli lentäminen voi olla mahdollista!"

  • Kysyjä: Mila, 10
  • Vastaaja: Innovaatiojohtaja Oscar Nissin, Metropolia ammattikorkeakoulu
Kommentoi »