Apu

Mission: Impossible – Fallout -elokuva on ylistys stunt-kohtauksille

Mission: Impossible – Fallout -elokuva on ylistys stunt-kohtauksille
Tom Cruisen lempihanke saa jatkoa. Tähti jatkaa sarjan aiemmista leffoista tuttua voimajuoksuaan.
Julkaistu: 3.8.2018

Elokuvatähti ja tuottaja Tom Cruise rakastaa ohjata lentäviä kulkuneuvoja ja sitä, että voi tarpeen tullen hypätä täydestä vauhdista niihin sisään ja niistä ulos. Muutkin menopelit kelpaavat, kunhan niillä pääsee lujaa. Mission: Impossible -elokuvasarja on tarjonnut tähdelle hengenvaarallista ja mieluista tekemistä sekä erittäin tuottoisan tavan tienata omaisuuksia. 1960-luvulla tehdyn Vaarallinen tehtävä -televisiosarjan innoittama ja niin katsojia kuin kriitikoita miellyttävä elokuvasarja alkoi vuonna 1996. Tänään ensi-iltansa saa sarjan kuudes leffa, Mission: Impossible – Fallout. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Christopher McQuarrie. Ansioitunut jännityselokuvan taitaja voitti Oscarin Epäillyt-elokuvan käsikirjoituksesta vuonna 1996.

Tom Cruise esittää elokuvissa Ethan Huntia, joka on omintakeiseen ”kriisinhallintaan” erikoistunut salainen agentti, joka jahtaa superrikollisia ympäri maailmaa. Hän ei ole yhtä pöyhkeä tai moraalisesti arveluttava yksilö kuin monet muut elokuvahistorian salaiset agentit. Huntin roolihahmon ytimessä on jatkuva eettinen kamppailu. Työssään äärimmäisen taitavalla ja rohkealla Huntilla on eräs ”valuvika”: hän joutuu jatkuvasti kiipeliin, koska hänellä on omatunto. Hunt on pakotettu mahdottomassa tehtävässä tekemään mahdottomilta tuntuvia valintoja. Hän muun muassa pohtii, pelastaako yhden ihmisen hengen, vaikka tämän uhraamalla voisi välttää ihmiskuntaa uhkaavan katastrofin.

Uusin MI-elokuva vie Huntin tiimeineen Pariisiin, Lontooseen ja Kashmiriin. Vastassaan heillä on anarkisteiksi kutsuttuja terroristeja, häijyjä ja ahneita asekauppiaita ja CIA:n yksisilmäisiä kovanaamoja. Juoni on mutkikas ja roistoja ja pettureita sataa sisään ovista ja ikkunoista, mutta se ei pysäytä Ethan Huntin kaltaista monitoimimiestä.

Toimintakohtaukset ovat huimia: leffassa tapellaan, roikutaan ja tiputaan taivaalta luovasti, ajetaan kulkuneuvoilla vastuuttomasti ja ollaan alati silmänräpäyksen päässä täystuhosta. Totta kai näemme myös Tom Cruisen tavaramerkiksi muodostuneen voimajuoksun, jota mies on itsekin parodioinut.

Tom Cruisen ja samalla koko elokuvan viihdyttävintä antia on hänen heittäytymisensä stunt-kohtauksiin. Erikoistehosteiden aikakaudella toimintaelokuvan ystävä virkistyy, kun yllättävät ja taitavasti leikatut action-kohtaukset on pyritty tekemään mahdollisimman todenmukaisissa olosuhteissa.

Kommentoi »