Minneapolis on Suomen tänä viikonloppuna
Puheenaiheet
Minneapolis on Suomen tänä viikonloppuna
Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla näkyy ja kuuluu myös Yhdysvalloissa, ja miksi ei näkyisi - suomalaiset ovat olleet ahkeria maahanmuuttajia. Historian saatossa heitä on muuttanut Yhdysvaltoihin lähes 700 000.
Julkaistu 22.9.2017
Apu

Harvoin USA:n lentokentillä saa niin ystävällistä vastaanottoa kuin torstaina 21. syyskuuta Minnesotassa. Jono eteni sujuvasti ensin sähköisen tunnistautumisen kautta, sitten oli vuorossa ihan elävä passintarkastaja. Tällä kertaa kohdalle osui varsin hurmaava herra, joka oli oli ihan juttutuulella, eikä epäillyt matkailijan motiiveja.

-Olet varmaan tulossa FinnFest-tilaisuuksiin? Koko kaupunki on niitä täynnä ja syystä, olettehan te suomalaiset upeita ihmisiä! Ihailen erityisesti Patrik Lainetta ja tiedän, että presidenttinne avasi tänään Minnesota Wild-Winnipeg Jets-pelin.

Niinpä teki. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolisonsa, rouva Jenni Haukio lensivät tänään New Yorkista YK:n yleiskokouksesta ja monista tärkeistä tapaamisista Minnesotaan (Jenni Haukio tapasi muun muassa Unicefin varapääjohtaja Justin Forsythin ja keskusteli käynnistämästään Pieniä tarinoita -kampanjasta, joka saa nyt jatkoa. Kampanjassa kirjailijat ympäri maailmaa kirjoittavat lapsista ja muistuttavat, että jokaisella heistä, myös pakolaislapsilla ja kaikilla muilla, on oikeus hyvään elämään.) Pakko sanoa, että presidenttimme puoliso on itseään korostamatta saavuttanut hyvinkin vaikutusvaltaisen aseman.

Perjantaina Sauli Niinistöllä ja Jenni Haukiolla on tiivis ohjelma, jonka aikana tavataan muun muassa ystävyyskaupunkien edustajia (Salo-St.Anthony, Kuopio-Minneapolis). Iltapäivän ja illan ohjelma on kulttuuripitoinen, ensin presidenttipari tapaa kapellimestari Osmo Vänskän Minneapolisin konserttitalossa ja kuuntelee muun muassa Suomi Finland 100 Choir -esitystä.

Perjantai-ilta huipentuu Osmo Vänskän johtamaan konserttiin. Takuuvarmaa on, että siellä kuullaan Finlandia.

Juuri nyt tuntuu hyvältä olla suomalainen.

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion Minnesotan-matkasta reportaasi ensi viikon Avussa.

Teksti Liisa Talvitie

Kommentoi »