Eeva

Minna Haapkylä: "Arvostan Joannaa valtavasti"

Minna Haapkylä: "Arvostan Joannaa valtavasti"
Näyttelijä Minna Haapkylä vaihtoi pari vuotta sitten roolia kameran edestä sen taakse. Samalla ravisteluun joutuivat niin menneisyys kuin suhde omaan itseen. Rakkaimpana tukijana on kulkenut puoliso Joanna Haartti.

Kaksi vuotta sitten näyttelijä Minna Haapkylä aloitti työnsä draaman päällikkönä tuotantoyhtiö Rabbit Filmsissä. Arki täyttyi viikoittaisista kokouksista ja sähköposteista, ja rooli vaihtui kameran edestä kameran taakse.

”Tilanne oli uusi ja outo. Olen 47-vuotias ja ensimmäistä kertaa vakituisessa työpaikassa, jossa on säännölliset kuukausitulot ja palkallinen kesäloma.”

Kun näyttelijällä oli tilaisuus tutkailla itseään etäisyyden päästä, roolien ja vanhojen oletusten ulkopuolelta, tutusta peilikuvasta löytyi uusia piirteitä.

”Olen kuvitellut olevani energinen ja sähäkkä ihminen, joka nauttii nopeiden päätösten tekemisestä. Viime aikoina olen alkanut epäillä, ettei se välttämättä ole niin. Ehkä nopeus onkin ollut sitä, että olen ollut koko ajan vähän stressaantunut.”

Pahimmillaan kova vauhti näyttäytyi kärsimättömyytenä. Minna myöntää, että hänellä on toisinaan tapana kiirehtiä asioiden edelle. Tehtävät tahtovat jäädä puolitiehen, kun ajatus lentää seuraavassa visiossa.

”Olen se malttamaton hoputtaja, joka tokaisee, että ’no niin, hoidetaan tämä äkkiä pois alta, niin päästään eteenpäin’.”

Usein tehokkuus saattaa kääntyä itseään vastaan. Minnakin on huomannut, että kiire vaikuttaa mielialaan.

”Minusta tulee kiireessä huonotuulinen. Silloin alan yleensä kontrolloida liikaa ja olen todennäköisesti aika sietämätön.”

Pysähtymisen taitoa Minna on oppinut näyttelijäpuolisoltaan Joanna Haartilta, joka on kulkenut hänen rinnallaan jo useamman vuoden.

”Joanna on meistä kahdesta paljon rauhallisempi ja tasapainoisempi. Hän on yrittänyt tukea ja rohkaista minua siinä, etten ryntäilisi eteenpäin, vaan malttaisin pysähtyä kohtaamaan ja kuuntelemaan ihmisiä.”

Itsetutkiskelu on antanut uudenlaista rauhaa ja usein myös ratkaisuja.

”Olen huomannut, että kun maltan olla hetken aloillani ja vetää henkeä, ongelma voi ratketa ihan itsestään. Silloin ei tarvitse puskea väkisin ja pakottaa asioita muuttumaan. Tiedän, että minulla on vahva tahto ja kyky saada muut taipumaan puolelleni. Se hiukan pelottaa, sillä en haluaisi olla manipuloiva.”

Lue Minna Haapkylän koko haastattelu Eevasta 7/2020.

Julkaistu: 1.7.2020
Kommentoi »