Tuulilasi

Ministeriön työryhmä: B-kortin aloittamisikä 16 vuoteen


Henkilöautojen kuljettajaopetuksessa voitaisiin ottaa käyttöön tutkintopainotteinen järjestelmä, arvioi ajo- ja ammattipätevyyskoulutuksen kehittämistä selvittänyt liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä.
Kuvat TL-kuva-arkisto

Työryhmän mukaan uusia opetusmenetelmiä ja -mahdollisuuksia pitäisi voida hyödyntää nykyistä enemmän.

Työryhmä esittää, että B-ajokortin kuljettajaopetuksen aloittamisikä alennettaisiin 16 vuoteen. Monivaiheisen opetusjärjestelmän sijasta tulisi siirtyä yksivaiheiseen opetusjärjestelmään.

Simulaattoriopetuksen hyödyntäminen B-luokan kuljettajaopetuksessa tulisi työryhmän mukaan toteuttaa mahdollisimman pian. Myös lyhytaikaisesta ajokortista voitaisiin luopua nopealla aikataululla.

Tutkintopainotteiseen järjestelmään siirryttäisiin kaksipyöräisten, mopoautojen ja henkilöautojen osalta. Järjestelmä mahdollistaisi henkilökohtaisiin tarpeisiin vastaavan opetuksen ja autokoulujen opetustarjonnan monipuolistamisen. Osaamisen voisi hankkia myös esimerkiksi perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen yhteydessä. Mahdollisuutta alueellisesti tai ajallisesti rajoitettuun ajo-oikeuteen tulisi työryhmän mielestä myös selvittää.

Työryhmä jätti ehdotuksensa liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkuselle (kok.) tänään perjantaina. Ehdotuksen mukaan ajokorttiopetusmuutos tulisi toteuttaa seuraavalla hallituskaudella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 25.4.2014