
Kirja | Minäminäminä! Girls-käsikirjoittaja Lena Dunhamia pidetään sukupolvensa äänenä. Nyt Dunham julkaisi kirjan, jossa hän kertoo 300 sivua itsestään feministiseksi selfhelpiksi verhottuna. Kokosimme kirjasta Lenan neuvoja. Kirjan on suomentanut Lotta Sonninen, Sellainen tyttö (Otava).
Mikä on tärkeintä opiskelemisessa? ”Vaikka opiskelu sinänsä oli minulle vaikeaa, yliopistossa oli silti mahtavaa: tuhansia tunteja käytettävänä pelkkään oman itsen vaalimiseen.”
Kuinka puhua kuukautisista? ”Kuukautiset ovat ainoa naiseuden osa-alue, josta en pidä. – En vertailisi naisporukassa kipuja ja niiden lievityskeinoja, enkä ikinä sanoisi muuta kuin ’mahaan koskee’. Ja lupaus on pitänyt.”
Mitä ajatella kuolinvuoteella? ”Tiedän jo nyt, että kuolinvuoteellani tulen ajattelemaan elämäni naisia. Naisia, joiden kanssa toivon etten olisi riidellyt, naisia, joihin halusin tehdä vaikutuksen, naisia, joiden vuoksi kiduin ja kärsin. Naisia, jotka haluaisin tavata vielä, joiden tahtoisin hymyilevän ja nauravan ja sanovan: Kaikki meni juuri niin kuin pitikin.”
Kannattaako erota, jos tuntuu siltä? ”En voi jäädä suhteeseen vain koska pelkään perua puheitani. Eikä minun tarvitse enää katsella, kun hän itkee. Ja niin lakkaan vastaamasta puhelimeen, lakkaan pyytelemästä lupaa, ja pian hän on poissa. Tuntuu kuin olisin ollut arestissa koko joululoman, tai kuin joku muu iänkaikkiselta tuntuva kauhea juttu olisi ohi.”
Kuinka sen jälkeen selvitä erosta? ”’Tulet huomaamaan’, äiti sanoo, ’että sydänsurussa on tiettyä tyylikkyyttä.’ Olen toistava tämän lauseen useaan kertaan tulevina vuosina.”
Mitä tehdä eläkeiässä? ”Muistelmieni nimeksi tulee En pannut niitä mutta ne suuttuivat minulle, kun kahdeksankymmentävuotiaana kirjoitan ne. Siis sitten kun kaikki tuttuni Hollywoodissa ovat kuolleet. –– Yhdysvaltain naispresidentti kehuu kirjaa, ja minusta tulee idoli opiskelijatytöille, jotka laativat laumoina lopputöitä sukupuolten välisen erottelun historiasta.”