Apu

Miljoonan euron suomalainen Millennium-palkinto kahdelle brittiprofessorille – DNA-tekniikoista potkua taisteluun koronaa ja syöpiä vastaan

Miljoonan euron suomalainen Millennium-palkinto kahdelle brittiprofessorille – DNA-tekniikoista potkua taisteluun koronaa ja syöpiä vastaan
Uraauurtava tapa lukea geeniperimää auttaa koronan ja syöpien nujertamisessa. David Klenerman ja Shankar Balasubramanian saivat tänä vuonna Millennium-palkinnon tekniikasta, joka auttaa esimerkiksi koronan ja syövän vastaisessa taistelussa.
Julkaistu: 12.6.2021
Millennium-teknologia­palkinto vuodelle 2020 on jaettu Cambridgen ­yliopiston professoreille Shankar Balasubramanianille ja David Klenermanille. Palkinto on tunnustus heidän kehittämistään DNA:n sekvensointitekniikoista.
Professorikaksikon kehittämän Next Generation Sequencing -teknologian (NGS) ansiosta DNA:ta voidaan lukea todella nopeasti, tarkasti ja edullisesti. Tekniikka auttaa muun muassa koronavirustaudin ja syöpien vastaisessa taistelussa. Sitä ­voidaan hyödyntää myös kasvitautien ­torjunnassa ja ruoantuotannon edistämisessä.
Presidentti Sauli Niinistö jakoi Millennium-teknologiapalkinnon virtuaalisessa palkitsemistilaisuudessa 18.5.
– Innovaatiolla on valtava vaikutus ­biologiaan ja lääketieteeseen maailmanlaajuisesti, presidentti totesi onnittelu­puheessaan.

Vallankumouksellinen menetelmä

Palkittu teknologia on miljoona kertaa nopeampi ja edullisempi kuin menetelmät, joilla esimerkiksi ihmisen genomi ensimmäisen kerran selvitettiin. Vuonna 2000 aloitettu ihmisen genomin sekvensointi vei yli 10 vuotta ja maksoi yli miljardi dollaria. Nykyään ihmisen genomi voidaan sekvensoida päivässä tuhannen dollarin hintaan.
Lääketieteen lisäksi NGS-teknologialla on suuri vaikutus koko biologian alaan, sillä se mahdollistaa tuhansien organismien tarkan tunnistamisen lähes mistä tahansa näytteestä.
Suomalainen Millennium-teknologiapalkinto on yksi arvostetuimmista tiede- ja teknologia-alan palkinnoista. Miljoonan euron arvoisen palkinnon myöntää Tekniikan Akatemia -säätiö TAF. Palkinto kannustaa saajaansa tutkimaan ja kehittämään innovaatiotaan edelleen.
Palkinto on jaettu kahden vuoden välein vuodesta 2004 alkaen. Yhdeksästä aiemmasta Millennium-teknologiapalkinnon voittajasta kolmelle on sittemmin myönnetty Nobel-palkinto.
Juttua muokattu 14.6. kello 9:45: Otsikko korjattu.
Kommentoi »