Paula Siimes on näytellyt jo 42 vuotta Kansallisteatterissa – Pentti Siimeksen ja Elina Pohjanpään tytär kertoo, millaista on kasvaa teatteriperheen lapsena
Teatteri
Paula Siimes on näytellyt jo 42 vuotta Kansallisteatterissa – Pentti Siimeksen ja Elina Pohjanpään tytär kertoo, millaista on kasvaa teatteriperheen lapsena
– Eihän sitä lapsi tiedä muusta kuin omasta ympäristöstään. Voisi kai sanoa, että näyttelijän ammattia ei tulisi ajatelleeksi, jos ei lapsena käy teatterissa tai elokuvissa, sanoo 60 vuotta täyttävä näyttelijä Paula Siimes.
Julkaistu 16.5.2023
Apu

Kun edesmenneet vanhemmat Pentti Siimes ja Elina Pohjanpää viettivät aamut ja illat teatteriharjoituksissa, tytär joutui tottumaan varsin erilaiseen elämään kuin koulukaverit.

– Eihän sitä lapsi tiedä muusta kuin omasta ympäristöstään. Voisi kai sanoa, että näyttelijän ammattia ei tulisi ajatelleeksi, jos ei lapsena käy teatterissa tai elokuvissa, Paula Siimes muistelee.

Siimes on Kansallisteatterin pitkä­aikaisimpia vakituisia työntekijöitä. Hänet kiinnitettiin vuonna 1981. Hänet on nähty myös elokuvissa.

– Turvallisuudenkaipuu on pitänyt minut Kansallisteatterissa. Pääsin sinne nuorena ja olen luonteeltani huono ottamaan riskin freelanceriksi heittäytymisestä. Talosta on tullut rakas.

Vuosien varrella moni asia on muuttunut paitsi näyttelijän työssä, myös Kansallisteatterissa. Pääjohtaja on vaihtunut Siimeksen uran aikana kolmesti.

– Jokaisen johtajakauden aikana muutos on ollut merkittävä. Se vaikuttaa eniten työtapoihin, mutta myös ohjelmistoon. Toivoisin, että klassikot pysyisivät koko ajan uusien esitysten rinnalla. Klassikoista pitäisi pitää kiinni, Siimes vaatii.

Viime vuosina Siimes on huomannut, että näytelmien tekstejä ryhdytään harjoittelemaan jo varsin varhain.

– En itse pidä siitä, että tekstit eivät ole valmiita, kun harjoitukset jo alkavat. Harjoitteluun on muutenkin rajallinen aika. Itselleni sopii parhaiten työtapa, jossa teksti on kokonaan valmis. Pieniä viilauksia voi tietenkin tulla.

Myös esitystahti on muuttunut. Takavuosina näytelmä saattoi pyöriä yli kaksi vuotta, nykyisin vain puolisen vuotta.

Parhaillaan Siimes nähdään Vara­miehet-komediassa. Se on toteutettu yhteistuotantona Viron Draamateatterin kanssa. Kyseessä on komediallinen tarina virolaisista vierastyömiehistä.

– Teemme sitä kolmella kielellä, suomeksi, viroksi ja englanniksi. Aivot ovat joutuneet koville, mutta sehän tekee vain hyvää.

Syksyllä esitys viedään Tallinnaan. Sitä ennen kiireinen näyttelijä keskittyy vakituisen näyttelijän ammatin yhteen merkittävään etuun eli pitkään kesälomaan.

– Olen älyttömän hyvä lomailemaan. Saan aina aikani kulumaan.

Onneksi olkoon, Paula Siimes!

  • Syntynyt: 20.5.1963.
  • Ura: Kansallisteatterin näyttämöllä muun muassa Kuningas kuolee (2013), Gabriel (2018), Kolme sisarta (2018).
  • Perhe: aviomies, kaksi aikuista poikaa ja koira.
Kommentoi »