Apu

Miljardi sielua


Pääkirjoitus: "Vatikaanin muurien sisällä kuohuu. Loppuivatko paavin voimat todella, vai ajoiko hänet eroon kirkon paine uudistua tai ehkä jokin skandaali? Se voi selvitä ennen kuin valkoinen savu nousee."

Paavin ero yllätti suomalaisetkin, katolista maailmaa se järkytti. Siellä paavin vaikutusvalta koskettaa jokapäiväistä elämää: hänen alaisuudessaan on yli miljardi sielua.

Benedictus XVI:n kahdeksan vuotta kestäneen paaviuden jälkeen katolisella kirkolla on uusi mahdollisuus tuoda kirkkoaan lähemmäs 2000-lukua. Todennäköisesti se ei sitä tälläkään kerralla käytä.

Benedictuksen edeltäjä Johannes Paavali II oli virkaan astuessaan nuorekas, alle 60-vuotias mies. Ensimmäisenä puolalaisena paavina hänestä tuli entisessä kotimaassaan supertähti, jota lapset ja nuoretkin palvoivat. Hän oli avain rautaesiripun lukkoon ja yksi ase kommunismia vastaan. Huolimatta siitä, että hänen mielipiteensä muun muassa ehkäisystä, homoista ja abortista olivat konservatiivisia, Johannes Paavali II oli osaltaan modernisoimassa kirkkoa, kunnes ikä ja terveys eivät sitä sallineet. Paavista tuli hädin tuskin puhumaan kykenevä kangistunut vanhus, joka olemuksellaan alleviivasi ajastaan jälkeen jäänyttä instituutiota.

Paavin kuoltua uudistusmielisimmät odottivat jälleen nuorta ja modernia paavia. Heille kardinaaleista vanhin ja aatteiltaan konservatiivisin, 78-vuotias Joseph Ratzinger oli märkä rätti kasvoille.

Nyt Vatikaanin muurien sisällä kuohuu. Loppuivatko paavin voimat todella, vai ajoiko hänet eroon kirkon paine uudistua tai ehkä jokin skandaali? Se voi selvitä ennen kuin valkoinen savu nousee.

Julkaistu: 11.2.2013