Näin sosiaalinen media heikentää luovuuttasi: Se lievittää tylsyyttä, jota luovuus tarvitsee – Korjausliike on helppo
Sosiaalinen media
Näin sosiaalinen media heikentää luovuuttasi: Se lievittää tylsyyttä, jota luovuus tarvitsee – Korjausliike on helppo
Syvä tylsistyminen voi olla hyvin myönteistä, jos ihminen saa sitä kautta mahdollisuuden häiriöttömälle ajattelulle ja sen ­kehitykselle.
Julkaistu 16.1.2023
Apu

Sosiaalisen median jatkuva vilkuilu voi estää ihmismieltä vaipumasta syvään ja täydelliseen tylsistymisen tilaan. Koronapandemian aikana tehty tutkimus kertoo, että sillä on haittapuolensa. Syvä tylsistyminen voi nimittäin avata ovia luovuudelle ja merkityksellisen tekemisen löytämiselle.

Syvä tylsistyminen on eri asia kuin ­pinnallinen ikävystyminen, jota ihminen kokee esimerkiksi bussia odottaessa.

– Syvä tylsistyminen voi kuulostaa äärettömän kielteiseltä olotilalta, mutta se voi itse asiassa olla hyvin myönteistä, jos ihminen saa sitä kautta mahdollisuuden häiriöttömälle ajattelulle ja sen ­kehitykselle, sanoo englantilaisen Bathin yliopiston sosiologi Timothy Hill.

Pandemia oli monille ihmisille traaginen, tuhoisa ja kuluttava kokemus, mutta olemme myös kaikki kuulleet tarinoita niistä, jotka eristäytymisen aikana löysivät uusia harrastuksia, uria tai elämänsuuntia, Hill muistuttaa.

Bathin yliopiston ja irlantilaisen Trinity Collegen tutkimukseen osallistui 15 henkilöä, joista osa oli pandemian takia ­palkallisella vapaalla ja osa teki etätöitä kotona. Osallistujat kertoivat haastatteluissa ajankäytöstään ja tuntemuksistaan.

Tylsyys sai monet hakeutumaan somen pariin. Ne tutkituista, jotka tunsivat syvää ja perusteellista tylsistymistä, kertoivat sen tuomista rauhattomuuden ja tyhjyyden tunteista. Osa päätyi täyttämään ­tyhjyyttä löytämällä itselleen uusia intohimon kohteita kuten puutyöt, leipominen tai pyöräily.

– Ongelmana on, että vaikka sosiaalinen media lievittää ikävystymistä, sen viemä huomio kuluttaa aikaa ja energiaa ja voi estää ihmistä vaipumasta perusteellisen tylsistymisen tilaan, jossa hän ­saattaa löytää uusia intohimon kohteita.

Tekniikan kehittyessä tylsistymisen välttäminen on yhä helpompaa, kun älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet tarjoavat uutisia ja viihdykettä kellon ympäri.

Marketing Theory -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta raportoi Science Alert. Myös muut tutkimukset viittaavat siihen, että tylsyys ja siihen liittyvä mielen vapaa vaeltelu on elintärkeä alusta ­luovuudelle. Se saattaa selittää sitä, miksi niin monet hyvät ideat syntyvät suihkussa.

Kommentoi »