Apu

Miksi ruoka homehtuu, lauluissa lauletaan rakkaudesta ja kaasuplaneetat loppuvat kirjaimiin -US? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Miksi ruoka homehtuu, lauluissa lauletaan rakkaudesta ja kaasuplaneetat loppuvat kirjaimiin -US? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä avataan elintarvikkeiden hajoamisprosessia, rakkauden ihmeellistä voimaa ja planeettojen nimeämisen perusteita.
Julkaistu: 11.8.2020

Miksi ruoka homehtuu?

"Pienen pieniä homeitiöitä on joka paikassa: ilmassa, maassa, ruuassa. Homeet huomaa kuitenkin vasta, kun ne kasvavat rihmastoksi. Kasvaakseen home tarvitsee lämpöä, kosteutta ja happea. Näin käy vaikka silloin, kun avataan uusi hillopurkki.

Purkkiin pääsee happea ja ehkä myös homeitiöitä likaisesta lusikasta. Silloin homeitiöllä saattaa olla sopivasti happea, vettä ja lämpöä. Hometta kasvava ruoka pitää heittää pois. Home tuottaa kasvaessaan homemyrkkyä, joka voi olla vaarallista."

  • Kysyjä: Eetu, 9
  • Vastaaja: Kaisa Torkkeli, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto

Miksi lauluissa lauletaan rakkaudesta?

"Rakkaus on älyttömän iso voima, jota jokainen meistä tarvitsee. Se jaksaa hämmästyttää ihmisiä päivittäin, joten en ihmettele, että se on myös monien kirjojen, elokuvien ja laulujen aihe.

Se, miten taideteoksen ottaa vastaan, riippuu ihmisestä. Joskus esimerkiksi ikä, elämänkokemukset ja jopa paikka, jossa laulun kuulee, vaikuttavat asiaan. Jokaiselle laululle on tulkintoja yhtä monta kuin on kuulijaa."

  • Kysyjä: Tommi, 8
  • Vastaaja: muusikko, lauluntekijä Samae Koskinen

Miksi kaasuplaneetat loppuvat kirjaimiin -US?

"Planeettojen Saturnus, Uranus ja Neptunus nimet päättyvät -us, koska planeetat on nimetty samannimisten, muinaisten roomalaisten miespuolisten jumalien mukaan.

Monet roomalaiset miehen nimet päättyivät siten.

Kaikki muutkin aurinkokunnan planeetat on itse asiassa nimetty roomalaisten jumalien mukaan.

Koko galaksissamme Linnunradassa on laskettu olevan satoja miljardeja planeettoja.”

  • Kysyjä: Roope, 8
  • Vastaaja: toiminta- ja tiedotussuunnittelija Anne Liljeström, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kommentoi »