Apu

Miksi puput ovat niin arkoja eläimiä? Miksi kaatuminen sattuu ja laastarista jää kutiseva jälki? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Miksi puput ovat niin arkoja eläimiä? Miksi kaatuminen sattuu ja laastarista jää kutiseva jälki? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pohditaan jäniseläinten selviytymismekanismeja, kipuaistimuksen tarkoitusta ja ihon ärtymistä laastarin alla.
Julkaistu: 13.9.2020

"Miksi puput ovat arkoja eläimiä?"

Puput, eli jänikset ja kanit, ovat luonnossa monien eläinten ruokaa. Siksi niiden kannattaa olla koko ajan valppaina, jotta ne huomaisivat saalistajan ajoissa. Esimerkiksi kettu, huuhkaja ja haukat saalistavat näitä pitkäkorvia.

Jäniksiin kuuluvat rusakko ja metsäjänis pakenevat loikkien tai juosten pensaiden tai heinikon suojaan. Kanit yleensä juosta vipeltävät kovaa vauhtia kaivamaansa tunneliin piiloon.

  • Kysyjä: Maija, 10
  • Vastaaja: Tero Kirjosalo, ympäristökasvattaja, Korkeasaaren eläintarha

”Miksi sattuu niin paljon, kun kaatuu?”

Kun kaadut ja kolautat polvesi, kudoksissa olevat kipuhermopäätteet aktivoituvat ja lähettävät kipuviestin selkäytimen kautta aivoihin.

Aivot lukevat viestin ja reagoivat sen voimakkuuden ja sijainnin mukaan ja pyrkivät estämään lisävaurion.

Et esimerkiksi halua kävellä tai liikuttaa jalkaasi, jos sinua sattuu kipeästi. Siksi vammaa hoidetaan aluksi kipukohtaa lepuuttamalla. Särkylääkkeet auttavat myös hyvin äkillisessä kivussa.

  • Kysyjä: Katri, 9
  • Vastaaja: lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari Mehiläinen Oulusta

”Miksi laastarista jää kutiava jälki?”

Kun laastaria pitää pitkään iholla, siitä voi tosiaan jäädä punoittava ja kutiseva jälki. Tavallisesti kyse on siitä, että laastari ärsyttää ihoa.

Iho tykkää olla kosketuksissa ilman kanssa, ja kun se peitetään laastarilla, iho alkaa kutista. Myös laastarin liima voi ärsyttää ihoa.

Pieni osa ihmisistä voi olla allergisia jollekin laastarin ainesosalle. Kutinaa voi estää vaihtamalla laastarin usein. Myös kastunut laastari kannattaa vaihtaa.

  • Kysyjä: Noora, 11
  • Vastaaja: Kaisa Toikko, asiantuntija, Allergia-, iho- ja astmaliitto
Kommentoi »