Miksi menolento kestää paluuta pidempään?
Matkailu
Miksi menolento kestää paluuta pidempään?
Miten on mahdollista, että menolento Meksikoon kesti 12 tuntia, mutta paluulento olikin vain 10 tuntia? Tällä kertaa Mondon matkailu-asiantuntija Concierge sai selvitettäväkseen tuulten mysteerin.
Julkaistu 2.6.2015
Mondo

Kysytään asiaa TUIFlyn lentäjä Joni Hantulta, joka usein lentää lomalaisia Helsingistä Cancúniin. ”Ero johtuu tuulista. Ylätuulet puhaltavat pohjoisella pallonpuoliskolla yleensä lännestä. Eli kun lennetään länteen, joudutaan menemään vastatuuleen. Paluumatkalla ollaan myötätuulessa.”

Hanttu on juuri lähdössä viemään matkailijoita Kööpen­haminasta Krabille Thaimaahan. ”Meillä pitäisi olla ­myötätuulta keskimäärin 35 kilometriä tunnissa, eli kymmenessä tunnissa pääsemme 350 kilometriä pidemmälle kuin ilman tuulta”, hän kertoo.

Lentoväylä on yleensä sama mennessä ja tullessa. Paluumatkalla lentäjät yrittävät löytää heikkoja vastatuulia, jos mahdollista.

Siitä miksi ylätuulet puhaltavat lännestä Conciergen on yleisen turvallisuuden nimissä vaiettava. Sanotaan näin: varo hanhia, jos et tiedä, mitä ne ovat syöneet.

Kommentoi »