Apu

Miksi luonnossa on niin vähän sinistä? – Sininen kasvi joutuu tuottamaan molekyylejä, jotka imevät hyvin pieniä määriä energiaa

Miksi luonnossa on niin vähän sinistä? – Sininen kasvi joutuu tuottamaan molekyylejä, jotka imevät hyvin pieniä määriä energiaa
Ruiskukka näyttää siniseltä, koska punaiset aallonpituudet imeytyvät kukkaan ja siniset heijastuvat silmiisi. Näkyvän valon spektrissä punainen on pitkäaaltoista säteilyä, sen energia on paljon vähäisempää muihin aallon­pituuksiin verrattuna.
Julkaistu: 30.9.2021

Maailman 300 000 kukkivasta kasvi­lajista vain alle kymmenesosa tuottaa sinisiä kukkia. Sininen on yllättävän harvinainen väri myös muissa kasveissa, kivissä sekä eläinten turkeissa, sulissa, suomuissa ja ihossa. Syy piilee värien ­syntymisen kemiassa ja fysiikassa – sekä siinä, miten näemme värejä, kertoo Live Science -julkaisu.

Ihmisen värinäkö perustuu miljooniin tappisoluihin. Kolmesta tappisolutyypistä kukin on erityisen herkkä tietylle valon aallonpituusalueelle: punaiselle, vihreälle ja siniselle. Aivot tulkitsevat tappisolujen välittämän tiedon eri värisävyinä.

Auringon valkoisen valon osuessa kukkaan se imee itseensä osan valosta loppuosan heijastuessa takaisin värinä. Ruiskukkaa katsoessasi näet sen sinisenä, koska punaiset aallonpituudet imeytyvät kukkaan ja siniset heijastuvat silmiisi.

Näkyvän valon spektrissä punainen on pitkäaaltoista säteilyä, sen energia on paljon vähäisempää muihin aallon­pituuksiin verrattuna. Jotta kasvi näyttää siniseltä, sen pitää tuottaa suuria ja monimutkaisia molekyylejä, jotka voivat absorboida hyvin pieniä määriä ­energiaa. Niiden tuottaminen on ­kasville vaikeaa.

Eläinten sinisen värin taustalla eivät ole kemialliset pigmentit. Esimerkiksi taivaansiivet-perhoslajilla on siivissään monimutkaisia kerroksittaisia nanorakenteita, joiden ansiosta ne heijastavat vain sinistä valoa.

Nisäkkäillä sinisen sävyt ovat vielä harvinaisempia kuin linnuilla, kaloilla, matelijoilla ja hyönteisillä. Joillakin valailla ja delfiineillä on sinertävä iho, mutta ­maaeläinten turkki ei ole koskaan luonnollisesti kirkkaan sininen.

Koska sininen väri on luonnossa harvinainen, on sana sininen tullut maailman eri kieliin myöhemmin kuin musta, ­valkoinen, punainen ja keltainen.

Harvinaisuutensa vuoksi sinistä väriä on arvostettu taiteessa.

Kommentoi »