Apu

Miksi Jari Aarniota syytetään?


Tutkintavankeus uhkaa Rikospoliisin huumeryhmää vetänyttä primus-komisariota. Hämmentävä tapaus herättää monia kysymyksiä, kirjoittaa Avun rikosuutisten avustaja Hannes Markkula.

Monenlaista kiitosta poliisiurallaan saanutta rikosylikomisario Jari Aarniota, 56,  uhkaa seuraavaksi tutkintavankeus, sillä hänen kiinniottonsa on vaihtumassa pidätykseksi. Vasta tiistaina valtionsyyttäjänvirasto kertoi miehen törkeästä lahjusepäilyistä. Lisäepäilys koskee törkeätä virka-aseman väärinkäytöstä.

Mahdollisesti alkavassa alustavassa oikeudenkäynnissä, niin sanotussa pakkokeinokäsittelyssä  ylikomisario voidaan myös laskea vapaalle jalalle.

Aarniolla on ollut varsin vaihteleva ura. Eniten kateutta ja vihamiehiä hän sai silloin, kun hänet nimitettiin jo noin 25-vuotiaana kuuluisan Torsti Koskisen huumeryhmän komisarioksi Helsingissä. Myöhemmin hänestä tuli koko ryhmän päällikkö.

Hänet yritettiin surmata käsikranaatilla, jonka roistot heittivät hänen pihalleen. Kranaatti ei räjähtänyt.

Hän oli Vuoden poliisi vuonna 1987.

Tuoreeltaan Aarnio oli sankari muutama vuosi sitten, kun poliisi löysi kidnapatun teollisuussuvun tyttären vahingoittumattomana Turusta. Samalla lunnaita vaatinut mies pidätettiin.

Vastoinkäymiset alkoivat 2009, kun Aarnio muutama muu poliisi saivat syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jupakka liittyi huumekauppaan ja siinä väitettiin, että poliisi oikaisi tiettyjä toimintoja. Juttu ei edennyt kuitenkaan Aarnion osalta hovioikeuteen.

Vielä ei tarkoin tiedetä, mistä uusimmassa jupakassa on kysymys. Siihen on joka tapauksessa sekaantunut Aarnion väitetyn osuuden lisäksi paljon muitakin henkilöitä, jopa yksi suojelupoliisin alipäällystöön kuuluva. Kyse on ollut tiettyjen valvontavälineiden, muun muassa seurantalaitteiden hankinnasta ja kaupan valmistelusta.

Viime päivinä keskusrikospoliisi on tehnyt kaupungilla paljon kotietsintöjä.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (krist) mielestä jo nyt huumeyksikön päällikköön kohdistuvien törkeiden rikosten epäilyt ovat vakava asia.

Teksti Hannes Markkula

Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 13.11.2013