Miksi italialainen ruoka on niin hyvää, Ville Relander?
Matkailu
Miksi italialainen ruoka on niin hyvää, Ville Relander?
Helsinkiläisen Madonna-ravintolan perustaja paljastaa italialaisen keittiön menestyksen salaisuuden ja vinkkaa suosikkiruokansa ja -viininsä.
Julkaistu 10.1.2021
Mondo

Miksi kaikki pitävät italialaisesta ruuasta?

Se on kaikille tuttua ja siksi helposti lähestyttävää. Jokainen tietää mikä on mozzarella, vaikka ei burrataa tuntisikaan. Tiedämme tuore­pastat ja erilaiset pastakastikkeet. Kun käydään ravintolassa, käydään usein syömässä pizzaa, joka on Suomen uusi kansallisruoka. Pizzerioiden ansiosta ihmiset ovat kiinnostuneet ravintoloissa syömisestä.

Mikä on suosikkipastasi?

Cacio e pepe eli yksinkertainen pecorino-mustapippuripasta. Se on lohturuokamainen annos, jota teen myös kotona. Italiassa käydessäni pidän varsinkin rannikon mereneläväpastoista.

Entä suosikkiviinisi Italiasta?

Jos minulla on mahdollisuus päästä juomaan brunelloa, en koskaan sano ei. Se on hieno perinteinen viini, joka tulee Montalcinosta, Toscanasta. Brunello tehdään sangiovese-­rypäleestä ja sitä kypsytetään vähintään viisi vuotta. Pidän myös chiantista tarjottuna klassisesta fiasco-pullosta, jossa on olkikori ympärillä. Kun sellainen on pöydässä, on kiva meininki.

Mikä italialainen ruokalaji suomalaisilta on löytämättä?

Nyt voisi olla crudon aika. Se on valmistustapa, jossa tuoretta kalaa tai äyriäisiä marinoidaan oliiviöljyssä, suolassa ja sitruuna­mehussa. Sitten maustetaan niin, että tuoreus ja kalan maku säilyy. Syömme jo sus­hia ja cevicheä, joten kynnys ei ole korkea. Crudo toimii hyvin vaikka kotimaisen kalan valmistuksessa.

Ville Relander

Helsinkiläinen ravintoloitsija, joka pyörittää italialaista Madonna-ravintolaa. Matkustellut ympäri Italiaa tutustumassa maan ruokakulttuuriin.

Kommentoi »