Tuulilasi

Miksi autoni akku tyhjenee yhdessä yössä?


Uusi auto, mutta akku ei kestä. Missä vika?
Kuvat Anssi Kienanen

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Ostin Toyota Yariksen (automaatti ) tammikuussa 2014 . Eräänä aamuna auto ei inahtanutkaan. Akku oli tyhjentynyt yön aikana, vaikka olin ajanut joka päivä noin 50 km päivittäin Toyotan huollossa , sanottiin ettei mitään vikaa löydy. He latasivat akun ja toivoivan sen taas kestävän jos ostaisin yllapitolaturin ja pitäisin sen päällä yön yli.

Minulla on lämmin talli omakolitalossa ja ovet lukossa, siksi minun ei tarvitse lukita auton ovia yön ajaksi. Samoin he kehottivat minua poistamaan avaimen virtalukosta vaikka kaikki sähkönkuluttajat olivat pois päältä ja avain ääriasennossaan mistä sen voi poistaa. Minulla on yli 40v kokemus auton ajoista eikä ole koskaan tullut ajatusta poistaa avainta virtalukosta.

Edellinen autoni Mazda 6 oli viime vuonna pois liikenteestä yli 4 kk sairauden takia ja kun taas sain ajaa autolla auto lähti käyntiin heti. Autoissani oli vamasti yhtä paljon automaatiikkaa kuin nykyisessä: Kello ainakin on päällä. Nyt herää kysymys, mistä johtuu akun tyhjeneminen ja yhdessä yössä?"

Tapio Ketonen vastaa:

"Jos akku tyhjenee yhdessä yössä, joko virrankulutus on huomattavan suurta, tai sitten akussa on vikaa eli sisäinen oikosulku. Virrankulutus on helppo mitata irrottamalla akusta toinen kaapeli ja kytkemällä akun navan ja irrotetun kaapelin väliin ampeerimittari.

Nykyisissä autoissa on aika paljon erilaisia virrankuluttajia, joten aivan normaalitilanteessakin virtaa kuluu muutaman milliampeerin verran. Tuossa tapauksessa virtaa pitää kuitenkin mennä jo useampia täysiä ampeereja. Esimerkiksi…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 4.4.2014