Apu

Kommentti: Neuvola, mummon hoivapaikka ja mielenterveyspalvelut – äänestämättä jättäminen aluevaaleissa on karhunpalvelus läheisillesi

Kommentti: Neuvola, mummon hoivapaikka ja mielenterveyspalvelut – äänestämättä jättäminen aluevaaleissa on karhunpalvelus läheisillesi
Universumin kylmin fakta on tämä: Äänestät aluevaaleissa tai et, tulevat aluevaltuutetut linjaavat puolestasi, missä terveyskeskuksesi tulevaisuudessa sijaitsee, saako tuttu vanhus hoivaa, lapsesi turvaa ja tukea ja millä lailla pelastuspalveluja tullaan lähelläsi tarjoamaan, kirjoittaa toimituspäällikkö Samuli Isola.
Julkaistu: 12.1.2022

Keskiviikkona 12. tammikuuta alkoi aluevaalien ennakkoäänestys. Kaikkialla muulla paitsi Helsingissä ja Ahvenanmaalla, joissa aluevaltuustoja ei valita lainkaan.

Kaikkialla muualla Suomessa valitaan juuri nyt uusille sote-alueille suuri joukko aluevaltuutettuja, jotka tulevat tekemään todella suuria juttuja.

Joo, joo, aluevaalit – ei kiinnosta!

Kyllä pitäisi kiinnostaa.

Kuinka leikkauksiin pääsee? Yksinäisten ja hiljaisten apu? Maahanmuuttajat? Tuetun asumisen palvelut? Miten löydetään uusia käsipareja hoitoon ja hoivaan?

Kylmien kyläteiden varrella sinua vaalimainoksistaan katsovien ehdokkaiden kärki nimittäin tulee tekemään suuria päätöksiä juuri sinun ja läheisesi hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta.

Keskitetäänkö vai säilyvätkö kotikaupungissasi lähipalvelut, terveyskeskus ja hammashuolto?

Kuinka leikkauksiin pääsee? Saako mummosi hoitoa lähellä? Pääseekö asunnoton sosiaalipalveluiden piiriin? Millainen on neuvola? Miten paljon ja millaisia mielenterveyden palveluja on saatavilla? Millainen on koululaisille ja nuorille sosiaalinen tuki? Yksinäisten ja hiljaisten apu? Maahanmuuttajat? Vammaisten oikeus asua kotikaupungissaan ja saada niitä palveluita, joihin heillä on oikeus? Tuetun asumisen palvelut - mitä niille tapahtuu? Miten lähipalvelut ja uudenlaiset sähköiset palvelut saadaan entistä paremmiksi? Miten löydetään uusia käsipareja hoitoon ja hoivaan? Miten varmistetaan se, että sote-alan ja pelastusalan huippuammattilaisille annetaan ammattityöstä sille kuuluva korvaus? Miten uudistetaan rohkeasti niin, että saadaan entistä enemmän samalla rahalla, vähemmälläkin? Jne.

Luulisi jo kiinnostavan. Ja innostavan äänestämään. Ja löytämään oman hyvän ehdokkaan, jonka äänestää aluevaltuustoon tärkeitä asioita ajamaan.

Mutta et sinä sinne aluevaltuustoon kotikunnan tuttua ehdokasta noin vain saa. Täytyy ajatella myös oman äänensä painoa.

Fiksu äänestäjä ajatteleekin nyt myös itseään ja läheisiään. Ja valitsee arvoilleen sopivan puolueen ja henkilön lisäksi myös sen, miten voi yrittää käyttää äänensä voiman maksimaalisesti hyväkseen.

Fakta nimittäin on, että ehdokkaasi täytyy saada todella paljon ääniä ja nousta tarpeeksi ylös omalla puoluelistallaan, jotta hän voisi tulla valituksi valtuustoon.

Pointti 1: Vaalit ovat aidosti alueelliset

Jokaisen on tärkeää ymmärtää se, että puolueet ja listat ovat nyt aidosti alueellisia. Puolueiden väliset voimasuhteet ja valtuutettujen määrä jaetaan äänimäärien suhteellisuuksien mukaan.

Eniten saanut puolue saa eniten valtuutettuja, toiseksi saanut ja sitä rataa. Ja puolueiden listoilla olevien ehdokkaiden järjestyksen määrittävät henkilökohtaiset äänimäärät, sillä ei ole merkitystä, mistä kukin ehdokas on kotoisin.

Eniten ääniä listoilla saaneet pääsevät valtuutetuiksi valtuutettujen määrän mukaisessa järjestyksessä, olivat he mistä päin kotoisin vain. Kunnallisia kiintiöitä ei ole.

Näin se peli kaikkialla vaaleissa ja alueilla kulkee.

Pointti 2: Suuren paikkakunnan ehdokkaalla etulyöntiasema

Suurten paikkakuntien ehdokkaat ovat paremmassa asemassa, sillä niissä on paljon äänestäjämassaa takana.

Suomeksi: Jos kuopiolainen ehdokas saa enemmän ääniä kuin vesantolainen saman listan ehdokas, hän on tätä edellä valtuustopaikkakisassa. Jos keravalainen kärkiehdokas saa vähemmän ääniä kuin vantaalainen saman listan keskikastin ehdokas, hän on tämän perässä valtuustopaikkoja jaettaessa.

Pointti 3: Pienten paikkakuntien äänet erityisen tärkeitä

Nyt on todella pienten ihmisen aika käyttää ääntään.

Sillä nimittäin on merkitystä, tuntevatko tulevat valtuutetut koko aluetta vai onko heidän elämänpiirinsä keskittynyt vain alueen suurimpiin kaupunkeihin. On fiksua vetää myös kotiinpäin, vaikka kuinka isot poliitikot ja puolueet puhuvat koko alueen palveluista.

Erityisesti pienemmillä paikkakunnilla oman kunnan varteenotettavia, läpimenoon pystyviä ehdokkaita on tärkeää äänestää, jotta valtuusto ymmärtäisi pienempien kuntien tarpeet. Valtuustoihin täytyy saada päteviä edustajia eri puolueista muualtakin kuin suurten kaupunkien ehdokkaista.

Toki suurissakin kaupungeissa on mainioita ehdokkaita, eri puolueissa, mutta suurten kaupunkien äänestäjien määrä on eduskuntavaaleissakin tuottanut suurille kaupungeille yliedustuksen.

Suomalaisia kiinnostavat nimenomaan vanhustenhuolto, terveyspalvelut, lähipalvelut, nuorten asema ja se, että lääkärille pääsee.

Tärkein syy on se, että näitä vaaleja tärkeämpiä vaaleja meille suomalaisille on vaikea keksiä. Mielipidemittaukset ja arvobarometrit kertovat toisiensa perään, että meitä suomalaisia kiinnostavat nimenomaan vanhustenhuolto, terveyspalvelut, lähipalvelut, nuorten asema, se, että lääkärille pääsee. …että näitä asioita nostettaisiin päätöksenteossa kärkeen.

Aluevaalit, jos mitkä, ovat arvovaalit. Tärkein kysymys vaaleissa on: Millaisilla arvoilla tulevia valtuustoja ohjataan ja mitkä asiat nostetaan tulevassa valtuustossa tärkeimmiksi?

Monen lähimmäisesi elämän peruspilarit pysyvät tai horjuvat sen mukaan, millaisia päätöksiä tulevat aluevaltuustot ja -valtuutetut tekevät. Ja mitä eivät tee.

Missä näistä asioista sitten päätetään? Aivan, tulevissa aluevaltuustoissa, joihin valittavia valtuutettuja Suomen tulisi parhaillaan olla innolla valitsemassa.

Nyt tehdään tosi isoja päätöksiä ja valtuustoihin valitaan päättäjiä, joilla on oikeasti annettavaa tähän juttuun.

Juuri siksi aluevaaleissa pitää saada valtuustoon osaavia ja pystyviä tyyppejä, jotka saavat aikaan, ovat rohkeita, sydämellisiä, oikeuden puolella, jääräpäisiäkin. Ymmärtävät todella ja henkilökohtaisesti soteasioista sekä alueen erilaisten ihmisten erilaisia tarpeita. Ovat joukkuepelaajia ja osaavat kuunnella muitakin kuin itseään.

Ja sinne heidät valitaan vain ja ainoastaan kansan antamilla äänillä. Sinun äänelläsi. Ja jos et äänestä, niin niiden muiden antamilla äänillä. Luulisi kiinnostavan.

Somessa saa aikaan keskustelua, intoilua, vinoilua ja pöhinää, mutta somessa ei anneta yhtään aluevaaliääntä.

Universumin kylmin fakta näissä aluevaaleissa on siis tämä: äänestät tai et, tulevat aluevaltuutetut linjaavat sinun ja lähimmäistesi puolesta, missä päin ja missä määrin terveyskeskuksesi tulevaisuudessa sijaitsee, saako tuttu vanhus hoivaa, lapsesi turvaa ja tukea ja millä lailla pelastuspalveluja tullaan lähelläsi tarjoamaan.

Eli: Jos äänestät, voit vaikuttaa, ketkä siellä valtuustossa sinun ja läheisesi lääkäripalveluista ja vaarisi kuntouksesta päättävät. Jos et, joku muu jossain muualla vaikuttaa sinun ja läheistesi puolesta.

Luulisi kiinnostavan.

Vaikka kaikkia ei kiinnosta.

Tunnettu kirjailija kirjoitti tiistaina Twitterissä: ”Jopa vuoden 1978 presidentinvaalit, joissa kaikki kommunisteista kokoomukseen kannattivat Kekkosta, olivat kiehtovammat kuin nämä aluevaalit. En äänestäisi, jos saisin äänestää, mutta helsinkiläisenä en saa.”

… niin että miksi äänestää, jos tuokin suotautuu noin, pohtii moni.

Vaali-intoa ja kiinnostusta eivät varsinaisesti nostata vaikea koronatilanne, ensi kertaa käytävä aluevaali eivätkä julkisuudessa tehdyt löysät heitot.

Totta, eivät nämä aluevaalit järin seksikkäät ole, tumman ajan harmaan vaalit. Olisi paljon kiihdyttävämpää päästä jo nyt ennakkoäänestämään tulevasta presidentistä, tuntuu moni mediassakin ajattelevan.

Muistaako joku vielä, mihin Juha Sipilä lopulta kaatoi hallituksensa? Kyllä, edellisen hallituksen ajaman sote-ratkaisun kaatumiseen.

Vaali-innon nousua ei myöskään helpota parin vuosikymmenen ajan toistunut näytelmä: Jatkuva kiistely soten linjasta, eipäs-juupas-sotelle -keskustelu ja sote tulee ihan just, oletko valmis -kampanjat, jotka ovat lopulta kaatuneet omiin jalkoihinsa.

Naurattaisi, jos kyseessä ei olisi näin merkittävä asia, joka on oikeasti politiikan kovinta ydintä. Ja joka koskettaa juuri sinua ja läheisiäsi.

Muistaako joku vielä, mihin Juha Sipilä lopulta kaatoi hallituksensa? Kyllä, edellisen hallituksen ajaman sote-ratkaisun kaatumiseen. Joku muistaa senkin, että sitä mallia oli etunenässä kaatamassa silloinen sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru. Kertooko nimi mitään?

Tärkeimpiin palveluihisi ja lähipiirisi hyvinvointiin vaikutat juuri sinä ja just nyt.

Vain äänestämällä.

Somessa saa aikaan keskustelua, intoilua, vinoilua ja pöhinää, mutta somessa ei anneta yhtään aluevaaliääntä.

Äänesi vaikuttaa vain uurnassa.

Luulisi kiinnostavan.

Kommentoi »