Mikä tekee golfammattilaisen? Mikko Ilonen kertoo
Puheenaiheet
Mikä tekee golfammattilaisen? Mikko Ilonen kertoo
Valo työssä. Golfammattilaisen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat rauhallisuus, keskittymiskyky ja itseluottamus. Ne syntyvät rutiineista. Kisaviikolla Mikko Ilonen tulee aina samaan aikaan kentälle, toistaa aina saman treenin ja syö aamiaiseksi aina saman annoksen.
Julkaistu 31.3.2015
Image

Golfammattilaisen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat rauhallisuus, keskittymiskyky ja itseluottamus. Ne syntyvät rutiineista. Kisaviikolla Mikko Ilonen tulee aina samaan aikaan kentälle, toistaa aina saman treenin ja syö aamiaiseksi aina saman annoksen.

Ero mestarin ja kakkosen välillä on pieni. ”Erot ovat niin mitättömiä, että kyse on siitä, ovatko asiat tehty kunnolla vai sinnepäin. Tee asiat mahdollisimman hyvin.” 

Suoritus on kiinni päästä. ”Kun tekniikassa päästään tietylle tasolle, paljon on päästä kiinni, itsensä henkistä hallitsemisesta.”

Itseluottamus syntyy rutiineista. ”Itseluottamus tulee siitä, että tekee ennalta suunnitellut jutut ja elää kuten kuuluu elää: siitä, että tuntee treenanneensa oikein. Asioiden pitää olla kunnossa kentän ulkopuolella. Silloin kentällä ei tarvitse miettiä, mitä kotona tapahtuu.”

Keskittyminen on rauhoittumista. ”Jos kierrokset käyvät yli, saatan lauleskella ja hyräillä. Rauhoitan itseäni myös hengittämällä. Jos pelaan viisi tuntia kisakierroksia, jossain vaiheessa on päästävä kuplasta ulos, tehdä muuta, jutella ja irrotettava keskittymisestä. Sitten palaan takaisin pelitilanteeseen. Jos olen viisi tuntia keskittyneesti kuplassa, saan vain päänsärkyä.”

Karsi. ”Golfissa ei tällä tasolla opetella uusia asioita, vaan tekniikkaa karsitaan. Nuorena opitut huonot tavat kummittelevat.”

Ole kärsivällinen. ”Mikään ei tapahdu nopeasti. Jos on oppinut huonon tavan vaikka svingiin liittyen, siitä poisoppiminen voi kestää vuosikausia.”

Jos ei suju, vaihda suuntaa. ”Palojen uudelleen kokoaminen kasaan vaatii hajottamista. Jos lyöntitekniikassa on virhe, joka näkyy käsien asennossa, ei pidä keskittyä vain käsiin. Käsissä näkyvä virhe voi tulla jaloista.”

Voittaminen motivoi. ”Kilpaileminen pitää minut liikkeellä, ja kilpailujen voittaminen. En ole ollut ikinä lapsitähti, joka napsii sieltä täältä voittoja. Kilpailussa mennään olotilaan, johon ei pääse arkena. Se tunne on hieno.” ■

Palstalla eri alojen oivaltajat kertovat, kuinka asioita voi tehdä toisin.

Kommentoi »