Apu

Mikä Sote-soppa!Mikä Sote-soppa!

Pääkirjoitus: "Hallitus taisi haukata liian ison palan kakkua. Kun yrittää päättää kaikesta yhtä aikaa, voi olla, ettei synny yhtään päätöstä."
Teksti Marja Aarnipuro

Haluatko antaa harmaille aivosoluillesi hieman harjoitusta? Ajattele hetki sote-uudistusta, niin johan syntyy vipinää! Sekavampaa soppaa ei ole vähään aikaan hämmennetty.

Sote-uudistuksella piti luoda sujuvaa ja tehokasta yhteistyötä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välille. Näin säästyisi rahaa ja kansalaiset saisivat tasa-arvoisesti hyvää hoitoa. Hallitusohjelmassa luvattiin järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut yhtenä kokonaisuutena ja osana kuntarakenteen uudistamista.

Nyt kokoomuksen kerrotaan valmistelevan kulisseissa varjo-sotea, jossa erikoissairaanhoidosta vastaisi viisi alueellista organisaatiota. Perusterveydenhuolto jäisi kuntien kontolle. Terveyskeskukset saisivat rauhassa rapistua, sillä mummot tunnetusti  jaksavat jonottaa. Parempiosainen aktiiviväestöhän hoidattaa jo nyt vaivojaan työterveyslääkärin vastaanotolla tai yksityislääkärin luona hoitovakuutuksen turvin.

Sote-soppa kiehuu ja kello käy. Syntyykö edes jonkinlainen sote-ratkaisu? Toteutuuko kuntauudistus missään muodossa? Oppositio myhäilee, sillä vaaleihin on enää vuosi. Voittajaksi veikattu keskusta on jo nyt luvannut palauttaa sote-uudistuksen parlamentaariseen valmisteluun.

Hallitus taisi haukata liian ison palan kakkua. Kun yrittää päättää kaikesta yhtä aikaa, voi olla, ettei synny yhtään päätöstä. Kakku kannattaisi sittenkin syödä pienempi pala kerrallaan.

Marja Aarnipuro

Julkaistu: 12.3.2014