Tuulilasi

Mikä päästöskandaali? – VW alkuvuonna maailman suurin


VW on kaikista ennakko-odotuksista poiketen ollut maailman suurin autonvalmistaja vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Toyotan suunta on ollut alaspäin.
Teksti Max Lange

Vielä alkuvuonna spekuloitiin, että VW:n päästöskandaali syö saksalaismerkin myyntiä pahasti vuoden 2016 aikana. Toisin kuitenkin kävi, tai ainakin osittain. Toyotalla puolestaan olisi ollut kaikki kortit käsissään ykköspaikan valtaamiseksi, mutta tuotanto-ongelmat veivät japanilaisjättiä taaksepäin.

VW Groupin mukaan se myi tammikuun ja kesäkuun välisenä aikana 5,12 miljoonaa autoa, noin 1,5 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Toyota puolestaan myi samana aikana 4,99 miljoonaa autoa, kertoo Automotive News Europe. Laskua tuli noin 0,6 prosenttia.

VW Groupin ällistyttävää myyntimäärä selittää konsernin pienempien merkkien hyvä menestys. Porschen, Audin ja Skodan erinomaiset myyntimäärät ovat vetäneet koko konsernia ylöspäin, vaikka emomerkki VW:n suunta on laskussa. Päästöskandaali on iskenyt rajuimmin itse Volkswageniin.

Toyotan myynnin laskulle syyt löytyvät ainakin osittain alkuvuoden tuotantokatkoksista Japanissa. Huhtikuussa Japaniin iskenyt maanjäristys rampautti Toyotan autotuotannon viikoiksi, koska alihankkijan tehdas oli tuhoutunut järistyksissä.

Myös uuden hybridi-Priuksen myynti on sakannut Yhdysvalloissa. Toyotan edustajan mukaan syynä tähän on edullinen bensiinin hinta, joten ihmisten ei tarvitse miettiä bensalaskua. Ihmiset ostavat isoja pick-upeja tällä hetkellä. Toinen mahdollinen syy Priuksen vaisulle menestykselle voi olla auton ristiriitainen muotoilu.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 1.8.2016