Mikä on Suomen kaunein luola, Tuomo Kesäläinen?
Matkailu
Mikä on Suomen kaunein luola, Tuomo Kesäläinen?
Tietokirjailija Tuomo Kesäläinen on kolunnut Suomen luolia jo 15 vuotta, mutta haaveilee vielä yhdestä kohteesta.
14.3.2021
 |
Mondo

Millainen luolakohde Suomi on?

Kallioperämme on kovaa ja matalaa, ja siksi luolat ovat varsin vaatimattomia. Suomen pisin luola on noin 150-metrinen. Esi­­merkiksi Ruotsista löytyy jo usean kilometrin pituisia luolia.

Mikä Suomen luola jokaisen kannattaisi kokea?

Lohjanjärven rannalla sijaitseva Torholan luola on ehdoton käynti­kohde. Siellä on helpompia osia aloittelijalle ja ahtaampia osia haastetta kaipaavalle. Onkaloissa voi nähdä jopa pieniä tippukiviä.

Entä mikä on kuvauksellisin tai kaunein luolamme?

Kirkkonummen Högbergetissä on Maaemon kohduksi tituleerattu luola, jonka seinämissä voi nähdä suorastaan vaginaalisia muotoja. Luola ei ole suuri, mutta se on kansain­välisesti ainutlaatuinen. Uniikki on myös Inarin Karhunpesäkiven tafoni­onkalo eli rapautumisen aikaansaama syvennys.

Onko luolissa kasvillisuutta tai eläimiä?

Vuonna 2011 Suomen luolista löydettiin hyönteinen, jota ei ole aiemmin havaittu Amerikan mantereen ulkopuolella. Kiehtovin kasvi on maaginen aarnisammal, jonka valoa heijastavat rihmastot ovat kirvoittaneet tarinoita peikkojen kätketyistä aarteista.

Mistä luolasta itse haaveilet?

Enontekiössä sijaitsevasta Toskaljärven luolasta, jonka läpi kulkee Suomen pisin maanalainen joki. Sitä ei ole koskaan voitu tutkia. On mielikuvitusta kiihottavaa pohtia, millainen luolasto maan uumenista löytyy.

Tuomo Kesäläinen on tietokirjailija, joka on kolunnut Suomen luolia 15 vuotta ja pitää aiheesta blogia. Kesäläisen uusin teos Luola­seikkailu opastaa Suomen luoliin.

Kommentoi »