Apu Terveys

Apu Terveyden pääkirjoitus: Mikä on sopiva määrä huolenpitoa ja mikä liiallista huolehtimista?

Apu Terveyden pääkirjoitus: Mikä on sopiva määrä huolenpitoa ja mikä liiallista huolehtimista?
Vaikeuteni alkavat, kun tarvitsen terveydenhoitoa. Ensimmäinen ajatukseni on, että eiköhän tämä kohta mene ohi, kirjoittaa vastaava tuottaja Milka Sauvala.
Julkaistu: 24.8.2022

Liikun paljon, syön kaurapuuroa ja mustikoita aamuisin ja osaan tehdä rauhoittavan hengitysharjoituksen – vaikka en aina osaa tehdä sitä silloin, kun kannattaisi. Ajattelen, että pidän ihan hyvin huolta itsestäni. Vaikeuteni alkavat, kun tarvitsen terveydenhoitoa. Ensimmäinen ajatukseni on, että eiköhän tämä kohta mene ohi. Kun olkapääni kipeytyi, odottelin kaksi vuotta, ennen kuin menin lääkäriin. Hölmöä, vai mitä?

Vähättelen vaivojani helposti. Onneksi tunnistan tämän nykyään ja osaan ainakin toisinaan toimia tavalla, ettei niin käy. Kun toinen lapseni oli syntymässä, kirjoitin kotona supistusten välissä lapulle, mitä sanon, kun soitan sairaalaan. Näin osasin perustella, miksi tarvitsen hoitoa, kun minua kehotettiin jäämään vielä kotiin. Se oli onni, sillä lapsi alkoi puskea maailmaan puoli tuntia sairaalaan tulon jälkeen.

Osalla meistä tilanne voi olla päinvastainen. Silloin melko tavanomaisetkin vaivat, kuten kolotus, näppy iholla tai päänsärky, voivat herättää kovan huolen ja tarpeen saada apua ja vastauksia välittömästi. Mieli maalailee pelkoja, joille ei ole katetta. Jatkuva ja korostunut oman terveyden tarkkailu on yksi ahdistuneisuuden muoto, kertoo kiinnostava juttumme. Asian kanssa voi tulla sinuiksi, ja apua on saatavilla.

Mikä on sopiva määrä huolenpitoa ja mikä liiallista huolehtimista? Aina pätevää vastausta ei taida olla. Voimme kuitenkin jokainen miettiä, mikä on minun tapani huolehtia hyvinvoinnistani ja reagoida terveyspulmiin. Kannattaisiko jotain tehdä toisin? Yksi asia on varma. Terveydelle tärkeää on elää tavalla, joka tuottaa itselle hyvää oloa ja mieltä. Siihen on nyt loistohetki tarttua. Syksy on uusien alkujen vuodenaika. Virkistävää syksyä!

Kommentoi »