Tuulilasi

Mikä mahtaa olla taloudellisin automalli matka-ajoon?


Mitkä nykyisin valmistettavista autoista tarjoavat pienimmän kulutuksen tasaisella matkanopeudella ajettaessa?
Kuvat Anssi Kienanen

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Niin paljon kun autojen virallisista ja ei-virallisista kulutuslukemista nykypäivänä puhutaan, en silti ole löytänyt vastausta henkilökohtaisesti minua kiinnostavaan kysymykseen autojen kulutuslukemista.

Oma käyttöni on lähes yksinomaan pitkää matka-ajoa 80km/h ja 100km/h rajoitusten kantateillä. Kokemuspohjainen tuntemus on että vaikka autojen viralliset maantiekulutukset kyllä antavat suuntaa, eivät ne silti kerro koko totuutta autojen kulutuksesta tällaisessa ajossa.

Kysymys kuuluukin siis, mikä/mitkä nykyisin valmistettavista autoista tarjoavat pienimmän kulutuksen tasaisella nopeudella ajettaessa edellä mainituilla nopeuksilla?

Esimerkkinä mainittakoon että oman kokemukseni mukaan autot joiden kulutus on pieni normien valossa, eivät välttämättä ole taloudellisia matka-ajossa. Smart ja vastaavat pienet autot tuntuvat kärsivän erityisesti lyhyistä välityksistä tälläisissa nopeuksissa. Toisaalta raskaat ja isot autot (esim. BMW 500-sarja ja Volvo S80) joiden viralliset lukemat eivät anna odottaa paljoa, pystyvät toisaalta saavuttamaan poikkeuksellisenkin alhaisia kulutuksia, kun kiihdytysten puuttuessa painon merkitys pienenee.

Löytyneeköhän totuus siis jostain puolivälistä, esimerkiksi BMW:n 100-sarjalaisesta uudella 8-vaihteisella automaatilla?"

Tapio Ketonen vastaa:

"Kyllähän noita tasanopeuskulutuksia mitataan esimerkiksi Tuulilasin testeissä, mutta ei niillä ole kovin suurta käytännön merkitystä. Auto kun pitää jotenkin ensin saada siihen nopeuteen jota sitten pidetään tasaisesti.

Toinen juttu on, että aina siinä tasaisessakaan nopeudessa ei kuitenkaan pidetä sitä vauhtia tasaisena. On useita syitä, miksi joudutaan nopeutta muuttamaan, ja myös mäet vaikuttavat, samoin keli.

Normikulutukset mitataan dynamometrillä, joka jäljittelee tasamaalla ajoa, nopeus vaihtelee ohjelmoidun ajosyklin mukaisesti. Periaatteessa tasanopeusajossa pitäisi siis…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 14.3.2014