Apu

Mikä aiheuttaa allergiat? Miten tuuli syntyy? Kuinka kuukaudet keksittiin? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Mikä aiheuttaa allergiat? Miten tuuli syntyy? Kuinka kuukaudet keksittiin? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pureudutaan allergioiden ja tuulen syntyyn sekä selvitetään kuukausien alkuperä.
Julkaistu: 20.9.2020

"Mikä aiheuttaa allergiat?”

Allergian perimmäistä syytä ei tiedetä. Osittain siihen vaikuttaa perimä, eli jos äidillä tai isällä tai jollakin sukulaisella on allergioita, silloin on suurempi riski saada itsekin allergia.

Allergian syntyyn vaikuttavat myös ympäristötekijämme. Jos esimerkiksi on paljon sisällä, elimistön puolustusjärjestelmä ei saa riittävästi töitä ja alkaa toimia virheellisesti vaarattomia asioita vastaan, jolloin kehittyy vaikka siitepölytai jokin ruoka-aineallergia.

  • Kysyjä: Aapo, 8
  • Vastaaja: Anne Vuorenmaa, asiantuntija, Allergia-, iho- ja astmaliitto ry

”Miten tuuli syntyy?”

Tuuli syntyy maapallolla auringon takia: jos ei olisi aurinkoa, ei olisi myöskään tuulta. Aurinko lämmittää joitain alueita enemmän kuin toisia, eli syntyy lämpötilaeroja.

Lämpimän ja kylmän välille syntyy myös ilmanpaine-ero, jota tuuli tasoittaa. Onko sinulta koskaan puhjennut pyörän rengas tai ilmapallo?

Silloinkin syntyy tuuli, jossa ilmaa virtaa renkaan tai ilmapallon sisältä ympäristöön kohti matalampaa ilmanpainetta. Samalla tavalla toimivat myös isommat tuulet maapallolla."

  • Kysyjä: Eero, 10
  • Vastaaja: Forecan ja MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas

"Miten kuukaudet keksittiin?”

Alkujaan kuukausi oli yhdistetty Kuun vaiheisiin. Kuukausi alkoi, kun kapea kuunsirppi havaittiin auringonlaskun jälkeen iltataivaalla. Kuu kasvoi sirpistä täysikuuhun ja pieneni sitten, kunnes se katosi auringon läheisyyteen. Uusi kuukausi alkoi, kun kuunsirppi havaittiin seuraavan kerran iltataivaalla.

Tietoa ajankulusta tarvittiin ensiksi maanviljelyssä. Siemenet piti kylvää oikeaan aikaan, jotta saatiin ruokaa. Kuukausilla ja vuosilla on merkitystä myös yhteiskunnallisessa elämässä. Jo menneinä aikoina hallitsijat tarvitsivat tietoa ajan kulumisesta, jotta esimerkiksi veroja osattiin kerätä oikeaan aikaan.

  • Kysyjä: Lukas, 10
  • Vastaaja: Asko Palviainen, erikoissuunnittelija, Almanakkatoimisto

Kommentoi »