Apu

Mihin avaruus loppuu? – Miksi kukat tuoksuvat? – Miksi linnut eivät kuole, vaikka ne istuvat sähkölinjoilla? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Mihin avaruus loppuu? – Miksi kukat tuoksuvat? – Miksi linnut eivät kuole, vaikka ne istuvat sähkölinjoilla? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pohditaan avaruuden äärettömyyttä, kukkien tuoksun mysteeriä ja lintujen kuolevaisuutta.
Julkaistu: 13.10.2020

”Miksi linnut eivät kuole, vaikka ne istuvat sähkölinjoilla?”

"Sähköisku syntyy, kun ihminen tai eläin koskettaa erisuuruisia jännitteitä. Esimerkiksi jännite sähkölinjassa saattaa olla 20 000 volttia, kun taas maanpinnassa jännite on nolla.

Jos ihminen olisi niin pitkä, että ylettyisi maasta seisoen koskettamaan sähkölinjaa, saisi hän sähköiskun. Koska lintu istuu sähkölinjalla ja koskee vain yhteen jännitteeseen, ei lintu saa sähköiskua."

  • Kysyjä: Aarre, 7
  • Vastaaja: Petri Vihavainen, Helen Sähköverkko Oy

”Mihin avaruus loppuu?”

"Kun tutkijat tarkastelevat avaruutta, ei näytä siltä, että avaruudella olisi loppua tai reunoja. Maailmankaikkeus saattaa olla ääretön, tai se on ehkä kiertynyt itsensä kanssa pallon tai donitsin pintaa muistuttavaksi muodoksi.

Me emme näe koko avaruudesta kaikkea, vaan vain ne alueet, joilta valo on ennättänyt kulkea meille noin 13,8 miljardin vuoden aikana. Tästä syystä on vaikeaa sanoa, miltä koko universumi näyttää."

  • Kysyjä: Joonas, 11
  • Vastaaja: Anne Liljeström, tiedottaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

”Mistä kukkien tuoksu johtuu?”

"Kukat tuoksuvat, koska sillä tavoin ne houkuttelevat pölyttäjähyönteisiä, kuten kimalaisia, ampiaisia, mehiläisiä, perhosia ja jopa lepakoita.

Pölyttäjät ovat monille kasveille elintärkeitä, koska ne siirtävät siitepölyä kukasta kukkaan ja auttavat näin kasveja muodostamaan siemeniä ja varmistamaan kasvun myös seuraavana kesänä. Pölyttäjät saavat palkinnoksi kukkien mettä. Yleensä kukkien tuoksu on miellyttävä.

Joskus kasvit viestittävät myrkyllisyydestään voimakkaalla ja luotaantyöntävällä hajulla. Sademetsissä kasvaa mädäntyvälle lihalle haisevia kukkia, jotka houkuttelevat raatokärpäsiä ja kuoriaisia pölyttäjikseen."

  • Kysyjä: Sannamari, 9
  • Vastaaja: kasvifysiologian ja bioteknologian professori Elina Oksanen

Päivitetty 13.10.2020 – Ilmestynyt 6.9.2020

3 kommenttia