Tuulilasi

Mielenkiintoinen ehdotus - yhdistyvätkö Fiat ja Renault?

Mielenkiintoinen ehdotus - yhdistyvätkö Fiat ja Renault?
Fiat Chrysler on ehdottanut Renaultille fuusiota, mikä tekisi niistä maailman kolomanneksi suurimman autonvalmistajan ja säästäisi miljardeja tulevaisuuden kovissa kulupaineissa, kun autovalmistajat joutuvat sijoittamaan miljardeja sähköautojen ja autonomisten autojen kehitystyöhön.

Yhdistettynä Fiat Chrysler ja Renault valmistaisivat vuosittain 8,7 miljoonaa autoa. FCA:n laskelmien mukaan säästöä syntyisi kustannuksia jakamalla 5 miljardia euroa. Fiatin mukaan yhdistyminen ei johtaisi tehtaiden sulkemiseen, mutta saattaa vaikuttaa työntekijöiden lukumäärään.

Jos yhdistyminen tapahtuu, olisi yhtiö Volkswagenin ja Toyotan jälkeen maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja. The Guardianin mukaan yhtiöiden johtoporras tapasi maanantaina Pariisissa ja Renaultin edustaja kertoi heidän tutkivan Fiatin ”miellyttävää tarjousta” suurella mielenkiinnolla.

Yhtiöt täydentäisivät hyvin toisiaan; FCA on vahvempi Yhdysvalloissa ja SUV-segmentissä, Renault Euroopassa ja sähköautojen kehitystyössä.

Fiatin mukaan Renault voisi edelleen jatkaa allianssia Nissanin ja Mitsubishin kanssa, ja myös ne hyötyisivät kulujen vähenemisestä. Renault-Nissan-Mitsubishillä on ollut vaikeuksia sen jälkeen, kun sen entinen johtaja Carlos Ghosn pidätettiin epäiltynä talousrikoksista.

Ranskan valtio omistaa 15 % Renaultista, maan hallituslähteet kertoivat olevansa periaatteessa myötämielisiä yhdistymiselle, mutta haluavat tutkia tarjouksen yksityiskohdat tarkkaan.

Uutinen nosti heti Fiat Chryslerin osakkeen kurssia 8 % ja Renaultin 12 %. Evercore ISI:n analyytikon Arndt Ellinghorstin mukaan yhdistymisestä tulisi kuitenkin vaikea.

”Tässä olisi samassa pöydässä ranskalaiset, italialaiset, japanilaiset ja yhdysvaltalaiset, joiden pitäisi pystyä tekemään yhteisiä päätöksiä ja löytämään konsensus. Kyllä kaiken saaminen kohdalleen vaatii melkoista luovuutta”, Ellinghorst sanoo.

Julkaistu: 27.5.2019
2 kommenttia