Eduskunnan ex-puhemies Anu Vehviläinen auttaa nyt muita omaisensa itsemurhan kautta menettäneitä
60-vuotias
Eduskunnan ex-puhemies Anu Vehviläinen auttaa nyt muita omaisensa itsemurhan kautta menettäneitä
– Jos pystyn auttamaan puhumalla surusta ja toivosta, se on jotakin, jota ei voi mitata rahassa, sanoo 60 vuotta täyttävä Anu Vehviläinen.
Julkaistu 5.9.2023
Apu

Eduskunnan entinen puhemies Anu Vehviläinen (kesk) seuraa hallituksen edesottamuksia sivullisena, sillä hän päätti kansanedustajauransa viime kevään eduskuntavaaleihin.

Vehviläinen kieltäytyy ottamasta suoraan kantaa nykyisen puhemiehen, Jussi Halla-ahon (ps) työtapaan.

– Mielestäni ei ole fiksua arvioida muita puhemiehiä. Ajattelen, että puhemiehen työ on ennen kaikkea palvelutehtävä. On tärkeää, että siinä pystyy saavuttamaan eduskunnan vahvan luottamuksen eri puolueiden, kansanedustajien ja virkakunnan kanssa. Merkitystä on myös sillä, miten puhemiehestä ajatellaan eduskunnan ulkopuolella.

Ex-puhemies myöntää olevansa huolissaan keskustelukulttuurin muuttumisesta.

– Ihmisten pitäisi ottaa itseään niskasta. Suomen kieli on rikas ja monimuotoinen. Sitä voi käyttää kuulostamatta ilkeältä ja pahantahtoiselta. Se koskee eritoten päättäjiä.

Eduskuntatyöhön Vehviläinen ei palaa.

– En ole ehdolla muissakaan vaaleissa. Ajatukseni on tehdä jotakin muuta kuin poliittisen päättäjän työtä. Täytyy sanoa, ettei kuuden edustajakauden jälkeen ole ollut ikävä päivänpolitiikkaan.

Toukokuussa Vehviläinen vetäytyi Joensuun kaupunginjohtajakisasta saatuaan käsityksen, ettei hänen valintansa olisi todennäköistä.

– Nyt katson eteenpäin, olisiko työtilaisuuksia, joihin työkokemustani halutaan. Olen kiinnostuneempi tulevaisuudesta kuin menneisyydestä. Haluan olla hyödyksi yhteiskunnalle.

Yksi Vehviläiselle tärkeistä teemoista on mielenterveystyö. Hän itse on kokenut kolmen lähipiirinsä ihmisen itsemurhan. Oma aviopuoliso riisti henkensä vuonna 2011 työpaikkansa pikkujouluissa.

Vehviläinen käy usein puhumassa mielenterveysongelmista kärsivien omaisille.

– Jos pystyn auttamaan puhumalla surusta ja toivosta, se on jotakin, jota ei voi mitata rahassa. Surun käsittely vie aikansa. Kaikille itsemurhan lähipiirissään kokeneille jää pysyviä jälkiä, mutta surusta voi päästä yli. On valtavan tärkeää, miten ympäröivä yhteisö on surusta kärsivän ihmisen tukena. Usein pelkkä läsnäolo riittää.

Anu Vehviläinen!

  • Syntynyt: 9.9.1963.
  • Ura: Kansanedustaja (1995–2003 ja 2007–2023), Matti Vanhasen toisen hallituksen ja Mari Kiviniemen hallituksien liikenneministeri (2007–2011), Juha Sipilän hallituksen kunta- ja uudistusministeri (2015–2019), eduskunnan puhemies (2020–2022).
  • Perhe: aikuinen poika.
Kommentoi »