Tuulilasi

Metalliromun verotus muuttuu – valtiolle jopa 8 miljoonan lisätulot


Hallitus esittää arvonlisäverolain muuttamista siten, että romualalla otettaisiin käyttöön käännetty arvonlisäverovelvollisuus, kertoo valtiovarainministeriö.

Käännettyä verovelvollisuutta sovellettaessa verovelvollinen olisi myyjän sijasta ostaja.

Keräsimme omakohtaista kokemusta romualasta maaliskuussa, kun Tuulilasin autotallista siivottiin erä teräsvanteita pois vietäväksi. Yritimme ensin kaupata niitä, mutta ostajia löytyi niukasti. Lopulta vanteet päätyivät Helsingin Kivikon Sortti-aseman metalliromulavalle.

Harmaa talous kuriin

Romualan käännetty verovelvollisuus on käytössä suurimmassa osassa EU:n jäsenvaltioita. Käännettyä verovelvollisuutta sovellettaisiin metalliromun ja jätteen luovutuksiin kaikkien arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjen elinkeinonharjoittajien välillä. Järjestelmä koskisi tiettyjä tullilainsäädännön yhdistetyn nimikkeistön mukaisia metalliromuja ja -jätteitä, kuten rauta, kupari-, nikkeli- ja lyijyromuja ja -jätteitä.

Esityksen tavoitteena on torjua harmaata taloutta. Järjestelmän käyttöön ottamisella voitaisiin pienentää romukauppaa harjoittavien toimijoiden väärinkäytöksistä johtuvaa arvonlisäveromenetystä sekä parantaa kilpailutilannetta asianmukaisesti toimivien ja epärehellisten yritysten välillä.

Romualan käännetyn verovelvollisuuden käyttöön ottaminen merkitsisi noin 7-8 miljoonan euron vuotuista verotulojen lisäystä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 11.4.2014