Eeva

Mervi Katainen: "Pääsin aitiopaikalle Jyrkin rinnalla"

Mervi Katainen on seurannut huippupolitiikan arkea, voittoja ja tappioita Jyrki Kataisen puolisona. Nyt perhe on palaamassa Suomeen ja on Mervin vuoro pyrkiä valtakunnan vaikuttajaksi.
Teksti Minna Juti
Kuvat Hannes Paananen

Sen näkee heti: Mervi Kataisella, 39, on urheilijan napakka ryhti ja reipas askel. Entinen SM-tason jalkapalloilija ojentaa kätensä ja hymyilee valoisasti, kun tapaamme Lahdessa.

Neljä vuotta sitten Mervin aviomies Jyrki Katainen, 46, nimitettiin Euroopan komission talouskomissaariksi ja koko perhe asettui asumaan Brysseliin.

Kiireisen miehen rinnalla Mervi on tottunut itsenäiseen elämään. Tyttäret Saara, 12, ja Veera, 8, käyvät Eurooppa-koulua.

”Vaikka Jyrki on ollut aina paljon poissa kotoa, elämäntapamme ei ole tuntunut minusta koskaan vaikealta. Päinvastoin kaikki nämä vuodet Suomessa ja Brysselissä ovat olleet äärimmäisen antoisia ja mielenkiintoisia”, Mervi sanoo.

Mervi on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja työskentelee Brysselissä päätoimisena tutkijana.

”Tavoitteeni on, että väittelisin tohtoriksi vuonna 2020”, hän suunnittelee.

Tänä kesänä Mervillä oli myös uutinen kerrottavanaan: hän on päättänyt pyrkiä kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi Uudellamaalla.

”Halusin yrittää eduskuntaan jo parikymppisenä, mutta silloin tunsin olevani liian nuori ja opintonikin olivat kesken. Myöhemmin tulivat perhesyyt ja se, että Jyrki oli ehdokkaana”, hän sanoo.

Mervi on pitänyt avioliittovuosinaan tiukasti kiinni omasta urastaan ja työstään. Brysselissä hän on päässyt myös toteuttamaan nuoruuden intohimoaan pelaamalla British Unitedin jalkapallojoukkueessa.

”Se on ollut sellaista keski-ikäisten perheenäitien hommaa.”

Lue koko haastattelu Eevan numerosta 9/2018.

Julkaistu: 29.8.2018
1 kommentti