Tuulilasi

A-Mersun valmistus alkamassa Uudessakaupungissa


Valmet Automotive on saanut A-luokan Mercedes-Benzin valmistuksen vaatimat muutokset Uudenkaupungin tehtaalla tehdyksi. Nyt valmistuslinja on koekäytössä. Varsinainen asiakkaille toimitettavien autojen valmistus pääsee alkamaan syyskuussa.

Valmet Automotive ja Daimler ilmoittivat heinäkuussa 2012 tehneensä sopimuksen A-luokan Mercedes-Benz-autojen valmistuksesta Uudessakaupungissa. Syksyn kuluessa tehtaalta purettiin pois Porsche Boxsterin ja Caymanin valmistuksessa käytetty valmistuslinja, ja valmistautuminen uuden valmistuslinjan asennustöihin alkoi.

Kyseessä oli erittäin mittava muutostyö. Tehtaalla näytetyt rakennusaikaiset kuvat yllättivät, sillä kuvissa tehdassalissa oli mm. betoninkuljetusautoja. Osa lattia-alueesta jouduttiin rakentamaan uudelleen, koska se ei ollut riittävän vahvaa.

Kaikkiaan korihitsaamossa työskentelee noin 200 robottia. Suurin osa niistä on hitsausrobotteja, mutta mukana on myös osia paikoilleen hitsausjigeihin nostavia. Lisäksi useammassa paikassa on mittausrobotteja. Ne varmistavat automaattisesti, että kootut osakokonaisuudet ovat täsmälleen oikeissa mitoissa. Jos näin ei ole, kokonaisuus poistetaan linjalta ennen eteenpäin pääsyä.

Kaikkiaan laadun varmistamiseksi autoja mitataan ja tarkastetaan useissa eri vaiheissa. Laatu on Valmet Automotivelle vielä tärkeämpi asia kuin autoja teettäville valmistajayhtiöille, sillä se on suomalaisyhtiön parhaita kilpailukeinoja.

Sopimuksen mukaan Uudessakaupungissa valmistetaan vuoden loppuun 2016 mennessä kaikkiaan 100 000 A-Mersua. Se on tällä hetkellä ainoa valmistettava automalli, sillä Fisker Karman tuotanto on seissyt jo toista vuotta odottamassa, mitä Fisker Automotivelle tapahtuu. Tuotantolinja on kunnossa, joten valmistus voisi alkaa uudelleen hyvinkin nopeasti.

Fiskerin rahat ovat lopussa, yhtiö on käytännössä konkursissa. Entisen GM:n pääjohtajan Bob Lutzin VL Automobile ja kiinalainen Wangxiang Group ovat tarjoutuneet ostamaan yhtiön 20 miljoonalla dollarilla, mutta asiaan ei ole tullut mitään ratkaisua. Fiskerissä on kiinni paljon USA:n liittovaltion rahaa, joten USA:n energiaministeriön kanta määrää, mitä yhtiölle tapahtuu.

Julkaistu: 29.8.2013