Merja Rehn kauhistui Brysselin iskuista: "Perheet olivat lähdössä pääsiäislomilleen!"
Puheenaiheet
Merja Rehn kauhistui Brysselin iskuista: "Perheet olivat lähdössä pääsiäislomilleen!"
Toimittaja, elinkeinoministerin puoliso Merja Rehn järkyttyi pommi-iskuista perheensä kotikulmilla.
22.3.2016
 |
Apu

Brysselissä yli kaksikymmentä vuotta asunut toimittaja Merja Rehn on syvästi järkyttynyt Brysselin pommi-iskuista, joiden kohteena ovat tähänastisten tietojen mukaan olleet Brysselin lentokenttä ja eri metroasemia.

– Tämä oli järkyttävä hetki tehdä tällainen isku. Viikonloppuna alkoi kahden viikon pääsiäisloma, joten juuri nyt ovat lapsiperheet lentämässä lomilleen. Ajankohta oli tarkkaan harkittu, Rehn kertoo.

Rehn lensi itse perjantaina Suomeen, ja hänen tyttärensä Silva tuli sunnuntaina, joten perheestä ei kukaan ole paraikaa Brysselissä. Merja Rehnin puoliso on elinkeinoministeri Olli Rehn.

– Hyppisin seinille, jos Silva olisi nyt siellä. Suurella todennäköisyydellä on suomalaisiakin ollut silloin lentokentällä, Rehn sanoo.

– Brysselissä on miljoona ihmistä. Aina on joka paikassa paljon ihmisiä, joten tuho on aina maksimaalista ja monikansallista. Kun tekee iskun EU:n keskipisteessä, sen vaikutus koko Eurooppaan on suuri.

Eurooppa on ollut jännittyneessä tilassa. Rehn huomasi sen hiljattain vierailleessaan muun muassa Pariisissa. Junaan astuessaan tutkittiin laukut, ja tavarataloissa tarkistettiin käsilaukkuja ja pyydettiin avaamaan takkeja.

Brysselissä ei Rehn kuitenkaan enää aistinut erityistä valmiustilaa. Pikemminkin päinvastoin. Rehn esimerkiksi huomasi perjantaina, miten lentokentällä oli sotilaita kiväärit käsissään, mutta sotilaat olivat nuoria ja lähinnä juttelivat keskenään. Jännittynyttä ilmapiiriä ei näkynyt.

– Kun selvisi, että Pariisin iskuilla on yhteyksiä Brysseliin, olivat turvatoimet näkyvämpiä. Nyt tuntui, että ote oli yleisesti ottaen herpaantunut. Oltiin jo normitilassa.

teksti: Topias Kauhala

kuvat: Brysselin lentokenttä: Francois Lenoir / Reuters / Lehtikuva, Merja Rehnin kuva: Anna Huovinen 

Kommentoi »